Wednesday, May 4, 2011

Bangunan Cantik-cantik, Sayangnya Cuaca Tak Mengizinkan

Assalamualaikum
=))


Saya rasa sejak berkunjung ke hcmc itu hari
menjadikan saya seorang yang lebih menghargai keindahan senibina bangunan lama

Dulu, 17 tahun yang lalu
masa saya stay 2 tahun kat sini
tak pernah heran pun dengan buildings tu
mungkin sebab masa tu saya 'kecik' lagi kot
ye.. sekarang saya dah tua.. huhu~

Jom layan...
gambar-gambar mostly snap dari dalam kereta jer


Galeria Pertama
apa ada kat dalam ni??


Sek. Keb. King Edward


Wisma Perwira


kedai-kedai ni kalau cat semula, mesti cantik




dulu masa sekolah, buat treasure hunt kat sini.. hishh.. tak patut...


Bujal.. tak terasa nak pindah kerja kat sini kah?? ;)






Sekian..



42 comments:

  1. uiii,..lokasi treasure hunt tu sgt la tidak patut..huhu..

    ReplyDelete
  2. memang kampung kt sane..tiap2 taun balik taiping..tapi yg sempat singgah zoo je la....huhuhuhu....

    ReplyDelete
  3. ini yg terasa teypeng melambai2 dok panggil balik ni.. he..he..

    ReplyDelete
  4. adventure betul buat treasure hunt kat situ...

    ReplyDelete
  5. sekarang jugak eliss email..hehehe :)

    cantiknya bangunan..sayang kalo tak jaga baik2 kan..

    ReplyDelete
  6. Bestnya bangunan bersejarah, harus dikekalkan ni. beza sangat bangunan sekarang ngan dulu, ketahananya usah diragui.

    ReplyDelete
  7. CA teringin nak singgah kota Ngah Ibrahim tu .... tapi drebar tak mau ...

    ReplyDelete
  8. cantiknye taiping...mcm2 ada..ada zoo..taman yg cantik..kota warisan...dam char kuew teow yg best..hhehe

    ReplyDelete
  9. 1- aku rasa Galeri Pertama tu belum wujud kan masa kita kat Tepeng?

    2- Ko (dan aku jugak..ekeke) lebih menghargai bangunan bersejarah/seni bina yg indah antara lain nya sebab nak menembak, kannnnnn? :P

    3- Aku & geng2 ada buat keja gila dulu, berposing kat War Cemetery tu...ekekeke

    ReplyDelete
  10. Betul, betul. Kadang tu kita tak perasan kan, tempat kita punya bangunan lama pun cantik senibinanya. Kat Perak banyak. Kat Telok Intan ke, kat tronoh ke, dulu post office Tronoh, post office zaman jepun je tau, klasik, lantai kayu. Tapi sekrang dah pindah dah pos office tu tempat baru. Tempat lama dia tak pulihara pun.

    ReplyDelete
  11. jamu mata je la...imagine kunun2 tgh mkn angin

    ReplyDelete
  12. Negeri ini penting dalam sejarah awak Tanah Melayu...

    (macam cikgu la pulak)

    ReplyDelete
  13. bangunan yg perlu dijaga rapi...unik n cantik.

    ReplyDelete
  14. rindunya taiping!

    kak, sape yg nombor 5 tu? ngeee~

    ReplyDelete
  15. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  16. @Nia
    tak patut kan???
    huhu.. tapi sebbaik la diorg kata dalam tu takde mayat pun

    ReplyDelete
  17. @Jiji-Fify
    design bangunan skrg takde pun yg nak mengembalikan nostalgia mcm bangunan dolu2 kan

    ReplyDelete
  18. @e.l.i.s.s.m.i.e
    betul
    diorg patut kekalkan.. baikpulih mana yg rosak
    sayang kalo bia buruk camtu jer

    ReplyDelete
  19. @Cik Ina minat Do do Cheng
    cantik memang cantik
    tapi kan..
    agak2 ada antu tak? hihi

    ReplyDelete
  20. @Chik Att
    bila sampai area situ..
    tukar la.. CA lak jadi drebar.. dan make sure CA berenti.. hehe

    ReplyDelete
  21. @cikceriacorner
    ...dan kos sara hidup yang rendah!
    sampai mak saya kata.. jom la kita pindah duduk taiping!
    hahaha

    ReplyDelete
  22. @Daddy Ziyyad
    1.. tula.. rasa mcm tak penah nampak sebelum ni

    2.. errr.. ada betulnya jugak tu.. hahhaaha

    3.. korang memang takde keje!! kena sampuk dgn hantu omputeh baru tau!! haha

    ReplyDelete
  23. @Yati
    diorg tak jaga post office lama tu??
    tula dia.. kacang lupakan kulit tul.. baik bagi kat rakyat marhaein mcm kita ni, buat rumah kan.. ekeke

    ReplyDelete
  24. @gedek!
    baik, cikgu gedek! saya faham! hehe
    dan saya bertuah sbb pernah berpeluang menimba ilmu di negeri ini :D

    ReplyDelete
  25. @NzA
    artistik betul arkitek zaman dulu kan k.nza
    bangunan baru skrg dah tak artistik sgt

    ReplyDelete
  26. @gadisBunga
    bila saya pegi balik after 17 years.. baru saya tahu yg saya juga rindukan taiping!! haha

    no 5??? jeng.. jeng.. jeng... :D

    ReplyDelete
  27. @bobhandburry
    salam..

    insyaAllah.. nanti saya singgah k

    ReplyDelete
  28. Alal setuju sangat bangunan2 ni dicat semula. preserve. bukan dirobohkan je..

    ReplyDelete
  29. bangunan lama ni ada nilai seni yang tersendiri.
    Err.. kita ingat apehal lah nak mintak alamat hehe..
    Timer kasih tak terhingga sebab sudi nak bagi FM.
    kakpah bagi alamat kat sini je la.
    no 5 jalan 3/6G. Seterusnya ekau tahu kek mano kan. Sonang-sonang ekau drop jer kat dalam letterbox tu haha...
    ai lap yu.

    ReplyDelete
  30. yang bestnya muzium2 tu suma free entry :)

    thanx Dr. saya dah email alamat.

    ReplyDelete
  31. salam doc,

    ada apa2 GA ke..ai tertigl ketapi ke..

    taiping tu zoo masih murah lagi kan :)

    ReplyDelete
  32. paling suka rumah kedai lama
    yg masih mengekalkan senibina lama





    :)

    ReplyDelete
  33. zt kan sis sgt adore bgnn2 kt oberci..ngades,x hargai bgnn malaysia,hahaha
    gile scary buat treasure hunt kt situ

    ReplyDelete
  34. ai love Taiping!!!
    banyak tempat cantik2 nak ambik gambor!!!

    ReplyDelete
  35. dannn..
    nyesal tak turun kat war cemetery tu ambik gamborrrr!!!!

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)