Wednesday, March 30, 2011

Day 3 at HCMC : Jalan-jalan

Assalamualaikum
=)

Haiiii... saya dah balik! hehe
sampai klia pukul 11.05pm, hari isnin
flight delay setengah jam
semalam (selasa), pingsan!
kena jugak keluar pegi plaza low yat sebab filter kamera pecah
huhu~ nanges jap!

Anyway, 3rd day kitorang start dengan shopping
=D


Mula-mula pegi tax department store yang nampak kat belakang encik apek tu
cari souvenirs, cari blouse
kebanyakan kedai kat sini fixed price
tapi kitorang try jugak la bargain sikit-sikit
promoters kat sini, nampak je kitorang
"madam.. madam.. sir.. come inside.. i have more.."
tu jela yang diorang tau
tanya lebih-lebih kalu, 'yes' ajela diorang jawab.. pening!



jalan depan sikit daripada tax department store tu
dah jumpa Saigon Opera House ni
ambik gamba dari luar jela
malas nak masuk



ini Hotel Continental Saigon
antara hotel yang nampak mewah sikit la
Opera house berdepan jer dengan hotel ni
parkson pulak betul-betul belakang hotel ni



 kat luar parkson ni
background tu gambar water puppet show
kalau kat sini, nak beli air mineral ke, air tin ker,
takyah la beli dengan peniaga tepi jalan tu
ntah hapa-hapa harga dia tekan kat kita nanti
baik beli kat mart.. murah



on the way balik hotel, bergambar depan City Hall
yang hitam tu statue Ho Chi Minh



dengan atuk Ho
hehehe

hari ketiga ni baru kitorang try nak masuk Ben Thanh Market
hmmm.. tempat sempit, bau busuk sikit
sampai ah chai kata 'taknak la masuk sini mummy, busukkk laaa!'
hahaha
so end up, takde la kitorang explore beriya pasor ni
sama jer barang yang dia jual dengan kat night market
harga sligggghhhhhtly cheaper
takde le murah bebeno
sama ada memang harga barang dah naik ke, ataupun saya yang tak pandai bargain
=P
lagi satu, peniaga kat sini suka tarik-tarik tangan
kalau taknak beli, jalan jela menonong, buat tak tau je
disebabkan malas nak masuk tempat yang sempit, panas dan berbau
kitorang banyak membeli kat kedai-kedai luar jela

Petangnya, ingat nak habiskan explore the must visit places
sekali tu, baru nak pacak tripod, hujan pulak
so ambik teksi, pegi sini
Golden Dragon Water Puppet Theater


Tiket masuk 120,000 VND
dalam rm20 orang jugak la per person


ala-ala wayang kulit
ada orang multitasking - main muzik + berdialog skali
nanti senang-senang saya upload video



ni pemandangan kat night market
ada jual baju, beg, lacquer, key chain, fridge magnet
ada gerai makan jugak
sama jer dengan pasar malam kat malaysia kan
night market start pukul 6 petang sampai 11.30 malam


ok.. dah abes hari ke-3
nanti sambung cerita last day pulak



.

46 comments:

  1. ooo pasar ben10, hehe.

    kalau kat malaysia ada pasar upin-ipin sure budak² jadi biol kat dalam tu seronok sangat!

    ReplyDelete
  2. BANYAK BERJALAN LUAS PANDANG ... BANYAK PENGALAMAN . (hari dialog skema cikgu)

    ReplyDelete
  3. cemana filter kamera boleh pecah?

    ReplyDelete
  4. wah besnye
    berjalan2 tgk tempat org

    ReplyDelete
  5. jauhnya sampai ke loyat ko carik filter...:P

    so..pendapat ko, hcmc ni best ke tak?terasa nak pegi lagi tak

    ReplyDelete
  6. Banyak tak beli 'kusyen' utk buat souvenir?? :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah dah selamat pulang.. mesti penuh tangan dgn barabg belian yer..

    ReplyDelete
  8. filter bleh pecah?

    best best best pegi cni..hehe

    ReplyDelete
  9. ayu je pose dgn atuk Ho.. he he

    ReplyDelete
  10. dengar2 tak sebarang orang boleh tengok macamana depa kontrol puppte2 tu...rehsia...

    ReplyDelete
  11. bila nak tunjuk pic
    pakai topi besaq tu...

    ReplyDelete
  12. sukela tgk gambar2 sis, nmpk slim ;p..klu g tempat negara org yg ade style2 cam msia rase safe sket nk jalan kan?mcm indon,bangkok sumer tuh..tp padatnye org..huhu

    ReplyDelete
  13. @kucingorengemok
    kena make sure pasar tu tak busuk la
    hehehe

    ReplyDelete
  14. @Chik Att
    dapat la tengok cara hidup orang lain CA
    :D

    ReplyDelete
  15. @gadisBunga
    letak kat compartment atas dlm flight tu. agaknya terlambung2 kot dalam tu.. huhu

    ReplyDelete
  16. @Daddy Ziyyad
    aku pegi balik kedai yg aku beli kamera tu dulu

    best.. terasa nak pegi lagi sbb chu chi tunnel tak pegi, mekong delta pun tak pegi.. yang penting, baju kurung manik kat sana murah! hahaha

    ReplyDelete
  17. @kakcik
    kusyen? hehehe
    ada la sikit, tak beli banyak pun.. tak cantik =D

    ReplyDelete
  18. @bujal X
    halal food payah sket nak cari
    kitorang bantai megi jer

    ReplyDelete
  19. @Hanis Azla
    penuh dgn baju kurung manik!
    hehehe

    ReplyDelete
  20. @Zie
    filter yang pasang kat depan lens tu :'(

    ReplyDelete
  21. @norh
    niat dihati nak peluk..
    tapi takleh panjat lak
    hahaha

    ReplyDelete
  22. @DrSinga
    orang2 yang kontrol puppet tu duduk belakang stage. tapi memang kagum ler.. siap ada rimau panjat pokok, ada puppet hisap rokok keluar asap, ada dragon keluar api dari mulut.. hehe

    ReplyDelete
  23. @Ati Masrif
    kite tak pakai topi besaq tu!
    mahal lorr.. dia nak jual rm30!
    cettt!! menipu tul!

    ReplyDelete
  24. @mama_umar_maryam
    nampak slim?? auwwww.. hehehe
    kat sana banyak jalan kaki, ingatkan boleh la turun 2kg. balik sini, timbang, cisss, sama jer berat!
    alhamdulillah, kat sana nak jalan2 tak rasa takut la

    ReplyDelete
  25. bargain pun susah nak dapat ye... herm...

    Permandangan semuanya aman jekan..

    ReplyDelete
  26. uik, lama x singgah sini, alih2 dah balik dr Ho Chi Minh...bestnya...

    x jadi gi Bali ke sis..

    ReplyDelete
  27. Nanti ambik kan gambar peramugari atas pesawat... untok ilham....

    (haha! dah tentu takde peramugari tua !)

    ReplyDelete
  28. Welcome back to Malaysia.cam mana Malaysia ngan vietnam, mana best.beza?

    kenapa ngan gedek ni, wanita je nak jadi ilham, up dia pramugari yang tua.he he

    ReplyDelete
  29. selamat balik. mesti best tempat sendiri kan?
    Berapa banyak perkataan vietnam yang sudah anda pelajari. nanti kalau pegi restoren vietnam kat midvellay tu boleh lah kelentong sikit haha..

    ReplyDelete
  30. Nampak org kat sini macam relax je kan.. mmg cam tu ke? nampak pekan tu sunyi je..

    ReplyDelete
  31. @rATu kEBaYA
    aman?
    hehehe.. tu gambar2 kat tempat yang aman jer. kat jalan2 biasanya tak aman.. hehe

    ReplyDelete
  32. @gedek!
    taknak..
    ambik gambo pramugara lah.. hensem sket
    heheh

    ReplyDelete
  33. @Cik Ina minat Do do Cheng
    of course best lagi tempat sendiri.. hehehe

    tula uncle tu.. dah ada wanita cantik kat rumah pun, sebok nak gambo gadis lagi.. kekeke

    ReplyDelete
  34. @kakpah
    susah lorrr mau blaja bahasa dia
    berbelit lidah nak sebut.. kalo salah sebut, dah jadi makna lain.. hahaha
    tau 'khong' aje.. means No

    ReplyDelete
  35. @Yan
    jalanraya dia sebok actually kak yan

    ReplyDelete
  36. water puppet tu pernah tengok video dia. Terer kan orang tu buat. Cantik gambar semua. Sana cuaca panas cam kita ke, lain?

    ReplyDelete
  37. cantik patung HO tuu .. baru nie dpt tgk dari dekat .. wah2 menarik dan tertarik dah akak nie .. lama jugak adik ke sana .. berbaloi lah kan :)

    night market dia mcm di mesia lah kan buka kul 6 hingga 11 mlm :)

    ReplyDelete
  38. @Yati
    memang kagum tgk diorg kontrol puppets tu
    sana panas jugak.. tapi tak berbahang macam kat malaysia. bila jalan2 pun, berpeluh sikit jer, takde sampai meleleh2 peluh.. hehe.. bila balik malaysia, mak ai, terasa panasnya

    ReplyDelete
  39. @ieda
    4 hari je kak.. tapi puas jugak la =)
    senang2 sok, akak pegi la sana.. =))

    ReplyDelete
  40. terel betul multitasking. kalau saya, paling terel pon makan sambil tengok tv. hehe

    ReplyDelete
  41. @aliaaroslan
    saya tambah lagi satu la
    makan + tgk tv + blogwalking.. hehehe

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)