Tuesday, March 15, 2011

JJCM Melaka - Part I

Assalamualaikum
=)

ni sebahagian kecil gambar-gambar di Melaka
snap banyak tapi tak berapa nak bekualiti
i. sebab skill takdak.. hahaha
ii. mana nak angkut kamera gedabak, nak dukung anak, nak bawak beg isi diapers, susu, baju, tuala diorang lagi.. huhu... 

yang bestnya, walaupun plan last minute
kira ok jugak la
itinerary akhirnya lebih kepada 'Jalan-jalan Cari Pasal Makan' 
hehehe

4 generasi :)
ini tujuan utama kami turun ke Melaka
mahu jumpa nenek sedara saya yang datang dari Temasek (yang tudung biru)
macam yang saya mention sebelum ni
kami menghadiri perkahwinan nenek sedara saya punya besan punya adik punya anak
pening??? hehe
saya pun!


Lepas check-in hotel berhantu pukul 3.30 petang
lepak-lepak kat bilik dulu
siap surf internet ok, nak cari mana medan ikan bakar yang terdekat
ingat nak pegi Kuala Sungai Baru tu
tengok kat google maps, 40km dari hotel! tak jadilah!
dah la asyik sesat n salah jalan jer.. hehe

So yang terdekat di sini
klik link untuk full review dari kami

tengok tu, awan yang memberat yang akhirnya hujan, punca saya selsema! huhu

sangat selesa tempatnya
tapi sayangnya, diorang tak maintain betul-betul tempat ni
tengok tu, pagar pun dah hilang..



ahli rombongan Tuan Haji Abdullah
hehehe
encik apek tiada dalam gambar.. sebab dia kena jadi fotografer
apa? kenapa tak guna tripod?
huhu.. nanti la.. pinjam tangan sotong Paul lagi 2!



alhamdulillah... syukur
masih dapat menikmati seafood yang marvellous!!


menu:-
kangkung goreng belacan
kupang masak sambal
sotong goreng tepung
ikan tenggiri bakar
ikan kerapu masak 3 rasa
udang goreng butter
ikan cencaru bakar


Alhamdulillah...
kenyang sampai tersandar!!
lagi sedap daripada makan kat Sepang hari tu
total damage.. tak sampai pun RM250

Dan yang paling BEST
makanan adalah ditaja oleh Mak Uteh saya!!!
hehe.. muah..muah.. mokteh! tengkiuuuu!!




Lepas makan, kitorang terjah pasar malam kat Jonker Walk ni
ramai giler orang!


Dan hasilnya..
i. pegi sini memang semata-mata memeriahkan suasana dan cuci mata aje la
ii. sumpah lain kali tak payah pegi lagi dah! hahaha
iii. food yang jual kat sini.. mak aihh.. baunya harummm.. tapi tak boleh beli la.. sebab semua chinese yang masak
iv. semua calorie intake yang dapat kat Umbai.. habis terbakar kat sini! Letih wooo.. jalan kat celah-celah orang dengan mendukung seorang budak seberat 14kg.. kaki cramp sampai hari ni!





.


62 comments:

  1. hoih~~orang belanja makan memang best!haha~

    ReplyDelete
  2. Meriahnya. Tambah meriah sebab orang belanja, kan? Bagus juga ada eksesais lepas makan, tidaklah bertambah2 lemak di badan... :)

    ReplyDelete
  3. best2..err..tapi kenapa dengan hotel..errr berhantu??

    ReplyDelete
  4. meriahnya ngan makanan, murah pulak. amboi tu apasal nak berdukung. perut kenyang, lagi mendukung, semput makcik .ko kurus tak pelah.ramai sedara best ye. mesti makan sampai lupa diet tu. he he, tak pelah dukung amoi, dah boleh buang lemak.

    ReplyDelete
  5. adehs



    lapar
    lapar
    lapar
    lapar
    lapar
    lapar
    lapar



    huhuhu

    ReplyDelete
  6. Wah,bagus review restaurant tu ya. Awat nak kena dokong amoi tu. Cian mak amoi.

    ReplyDelete
  7. murah jugak kan? heheheh~

    gb kalau pi jonker walk tu mmg tujuannya untuk membako kalori je la. kite bako!! hahah~

    ReplyDelete
  8. @bujal X
    bila pula kamu nak belanja saya?
    :)

    ReplyDelete
  9. @kakcik
    memang meriah bila makan ramai-ramai
    lepas makan berjemaah, eksesais, balik hotel terus pingsan.. hehe

    ReplyDelete
  10. @Zie
    hehe.. takde la kejadian misteri
    tapi ada few area yg mcm scary jer
    half of the building nampak macam dah lama tak guna
    facilities pun not well-maintained

    ReplyDelete
  11. @Cik Ina minat Do do Cheng
    amoi tu create alasan "mummy, kaki keyya penat la... dokong laaaa..." huhuhu
    rasanya ada kot 2km kitorg menapak malam tu.. hehe

    ReplyDelete
  12. @Yati
    memang puas hati makan kat situ :)
    amoi tu... saje nak buli mak dia.. huhu~

    ReplyDelete
  13. @gadisBunga
    murah giler! memang best!
    siap dapat voucher lagi utk next visit.. hehe

    ReplyDelete
  14. lapar....zzz..xpenah sampai kat sana..penah pg melaka..tp x tau nk pegi tempat mana2 sbb xde tourist guide..balik2 g plaza hang tuah jer..

    ReplyDelete
  15. @black_mel
    kitorang pun surf internet jer.. pastu mintak tolong kat pakcik garmin yg selalu buat orang konpius tu utk tunjuk jalan. huhu

    ReplyDelete
  16. uishh sungguh2 pening dikk ekekke sedara plus mak sedara .. aduhhh :)

    aper2 pun makan ramai memang best .. banyak tul menu tuu .. ermm dah lama x ke melaka .. bila boleh ke sana x tahulah ..

    ReplyDelete
  17. @ieda
    konklusinya, kitorg takde hubungan darah pun dgn pengantin tu.. kekeke

    sesekali memang best.. tapi kalau tiap2, bankrup lorrr.. ekeke

    ReplyDelete
  18. Bestnya!!!! Lama dh x gi jln2 melaka..

    ReplyDelete
  19. dapat pekene ikan bakar umbai best ni kan..hehe

    ReplyDelete
  20. Ya Allah...murah bangat!!seafood banyak2 tu rm250 je...puas hati la ni..

    ReplyDelete
  21. Pagar hilang tu... tipikal malaya...

    Gambar semua kualiti baik lah...

    ReplyDelete
  22. The damage was ~ RM250 ?
    Quite cheap lah..

    Kalau aku dah kenyang makan sifud sampai tersandar tuh, takda mana nya aku nak bakar kalori..rugi woiii...ekekekee..baik tido

    ReplyDelete
  23. mak ai.. ekau sebut ikan bakau.. meleleh air lio den. Dan dua bulan tak pekena ikan bakau melaka ni..

    ReplyDelete
  24. memang murah bebeno.ada orang kata kat situ mahal..confiuslah
    nanti gi melaka boleh cuba.
    memang tak suka gi jalan kat jonker street tu sebab akak tak tahan bau masakan mereka...nak muntah

    ReplyDelete
  25. jom gi kurusus DSLR Canon!!!
    90 hinggit!


    ( aku takde kawan ni.....)

    ReplyDelete
  26. makanan semuanya adalah superb...

    ReplyDelete
  27. salam..akak..bestnye..

    akak..nak tanye..sedara akak kat alor gajah ke?

    kalo btul..kite g umah yg sama..heheh

    ReplyDelete
  28. @gedek!
    ntah siapa la yg ganas sangat pi langgar pagar tu
    haha

    ReplyDelete
  29. @Daddy Ziyyad
    less than rm250 actually! hahaa

    kalau tak, bila masa pulak la lagi aku nak merasa pengalaman kat jonker walk tu

    ReplyDelete
  30. @kakpah
    cuti sekolah lom abes laie ni kakpah
    sompek laie nak poie melaka
    hehe

    ReplyDelete
  31. @kak ina kl (1)
    yang cakap mahal tu, mesti orang yg berkira bab makan
    hehehe
    nak makan sedap, tapi nak harga murah
    alamatnya, kena pancing ikan, udang, sotong semua sendiri la.. :D

    ReplyDelete
  32. @DrSinga
    hehehe
    noted.. noted..

    nak pegi yg bape hb?
    17 april tu mcm takleh jer.. mamat nuklear takdak masa tu

    ReplyDelete
  33. @rATu kEBaYA
    memang malatopss! hehe
    perut penuh sgt sampai rasa mcm nak muntah sotong.. :D

    ReplyDelete
  34. @cikceriacorner
    ye betul
    kat melaka pindah
    camne awak boleh pegi kenduri tu?
    apsal tak tegur???? hehehe

    ReplyDelete
  35. menangis tgk udang butter tu...sedapnya!!

    ReplyDelete
  36. entry ni seksa perut aku la..dahla tgh lapor.. eh ada tpt baru eh kat umbai,dulu macma tak perasan tpt yg lawa tuh...

    ReplyDelete
  37. @Kaseh
    ikat perut ketat2! kikiki
    baru tak baru pun, sejak 2004 ker 2006 kot tempat tu dah wujud :D

    ReplyDelete
  38. blm smpi umbai lagi, tp kekesalan ke jonker street tu blh difahami , hahah

    ReplyDelete
  39. makan penuh meja, klu org belanja mmg lg berselera kan.. ha..ha.. nnt bila ke melaka bolehlah cuba2 ke umbai ni pula..

    ReplyDelete
  40. kupang tu...
    kita tak pernah makan ah...

    sedap ke...
    ada rasa mcm lala ke..

    ReplyDelete
  41. kak hanie..

    hehehhe..saya dtg lambt dekat pkul 1..

    tp sy dok sana smpai pkul 7..

    heheh..umah housemate saya..

    kalo x..kite bleh jumpe kan..hehehh

    kecik btul dunia ni..

    hehehhe

    ReplyDelete
  42. @mama_umar_maryam
    hahaha
    tula.. padan muko den!
    rasa rugi jer makan seafood, pastu balik hotel, lapar!

    ReplyDelete
  43. @Hanis Azla
    jangan lupa pilih nakhoda seafood tau kak! :))

    ReplyDelete
  44. @Ati Masrif
    sedap!
    yep.. lebih kurang rasa cam lala.. tapi lala kecik.. kalau kupang rebus cicah sos aje pun sedap.. lalallala :))

    ReplyDelete
  45. @cikceriacorner
    wehh.. we were there sampai kul 2 lebih tau.. sempat la ambik video budak2 kompang. hahaha
    mesti ada terserempak sebenarnya, tapi tak perasan kan

    ReplyDelete
  46. kak hanie..

    la yeke kak..keciknye dunia ni..

    akak..saya ada time tu..hehehhe

    sy dok tepi pagau..

    akak..nape kite xbertemu..adooiii ruginye..kalo x..dpt kenal akak ngan lebih dekat lagi..heheh

    ReplyDelete
  47. dah penah mkn cni..iza bg ok jer xde la mabeles pung...

    ReplyDelete
  48. @cikceriacorner
    awak pakai baju kaler ape?
    kitorg elok jer menebeng kat 'pintu gerbang' yg kaler purple tu..
    hehehe

    ReplyDelete
  49. @Ummi AmnaAmzar
    iza makan kedai mana?
    nakhoda tu best la.. servis pun cepat

    ReplyDelete
  50. huwaaa...sedapnya sotong goreng tepung! lama tak mkn :(

    ReplyDelete
  51. bila Dr sebut temasek, macam baca buku sejarah form 1 dulu. hehe

    ReplyDelete
  52. wakakaka nampak sgt aku yg dah lama tak g melaka...

    ReplyDelete
  53. drhanie..dr ade sedare kembar ke?? muke cikgu fizik org ni muke dye mcm dr la.. ish! musykil org ni dibuatnya..

    ReplyDelete
  54. bestnya jln2 cr makan.....akak prnah 2x je smpai kt sini..ikan bakar dia mmg best...

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)