Wednesday, March 28, 2012

Prater : Large Public Park in Vienna

A S S A L A M U A L A I K U M

Hari ni kita [saya, kamu, kamu, dan kamu] ada kat Prater Amusement Park
[secara online sajela.. hihi]
cuma di sini kita boleh jumpa Giant Ferris Wheel ni kat Vienna
tempat lain takdak.. (i mean kat Vienna la ;) )

The Giant Ferris Wheel (Wiener Riesenrad)
mula di bina pada tahun 1897
bagi meraikan ulangtahun ke-50 pemerintahan Emperor Frances Joseph I
so dulu-dulu, kiranya kat sini la tempat diorang berhibur


ada 15 waggons keseluruhannya
[sebelum tu total ada 30 waggons, dikurangkan untuk keselamatan]


selain daripada nak naik menikmati panorama,
waggons tu boleh jugak di sewa untuk special occasions
kalau nak pusing 1 round, harga dia 9 euro seorang
saya tunggu jugak... bila encik apek nak sewa waggon tu n ajak saya dinner kat situ
haha.. berangan!


entrance nak masuk ke amusement park
nampak tak ada 2 ketul mesin yang tepi dia kaler kuning tu?
boleh buat poskad yang ada gambar kita kat situ!
masukkan jer 3 euro
saya dengan encik apek ada buat satu! :D


pemandangan 95% daripada keseluruhan taman tema
diambil dari atas ferris wheel
tapi datang time winter, of course tutup ler semua tempat ni
yang bagusnya, nak masuk jalan-jalan keliling ni tak payah bayar pun
tak macam kat sunway lagoon tu
so saya suspek kat sini kalau nak main baru bayar! hehe~


buildings keliling Prater
dah lama saya dok cari, building/tower apa yang paling tinggi tu
tapi sampai sekarang saya tak dapat jawapannya.. tak puas hati betul!
saya syak itu church, tapi tak tau apa namanya
sebab dari Gloriette pun boleh nampak tower ni


tower yang sama, sebelah kiri gambar
tower Stephansdom yang kat tengah-tengah tu [dekat denga huruf 's' tu ;) ]


Millenium tower
modern and tallest building in Vienna


ada jugak ferris wheel lain dalam park ni,
tapi tak lawan ketinggian ferris wheel yang lama 


Madame Tussauds dalam park
errr.. lupa la.. 18 euro kot entrance fee dia
tak masuk.. mahai! hihi


since 1897!


ferris wheel ni pernah terbakar.. tahun 1944
dan kemudian dibina semula antara tahun 1945 hingga 1947


toilet kat dalam building kiri tu cantik! haha


mende alah ni pun dah beratus tahun umurnya
dalam souvenir shop ada jual miniature mende ni


Planetarium kat sebelah taman tema






sekian
:))




.

22 comments:

  1. Replies
    1. mana ada jalan2 yg tak seronok.. hehe

      Delete
  2. assalam dr.hanie..terima kasih..
    adanya gambar yang diskongsikan disini..dapat la acik tumpang tengok keindahanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam acik.. sama-sama kasih :D

      Delete
  3. besaunya.. puas nak merayau semua.
    bebudak pasti suka ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bawak anak2 saya yg 2 orang tu,
      kompem 2 hari dok melekat kat sini takmo balik.. hehehe

      Delete
  4. lama gila usia ferris wheel tu..kalau kat malaysia, dah lama jahanam dah..hahaha..

    esok tepek gambar poskad yg korang self made tu..;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula kan..
      nak naik pun takut sebab kompem dah reput.. ekekeke

      Delete
  5. Seronok tengok gambar berdua2an itu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang gambar kaki terpele'ot tu?
      ehehe

      Delete
  6. pehh sejak taon 18's tu..gile kuat besi die..mmg cantek sgt2 lah vienna nih..xterkate iii

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik sis..
      rindu vienna.... [ehehehe.. ayat ngengada!]

      Delete
  7. kat genting highland pun sama
    kalau nak masuk je kena bayar dulu...

    cantik2 banggunan kat sana ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yang cantik..
      ...ada yang mcm kotak jer...
      .......tapi lagi banyak yg cantik! hehe

      Delete
  8. mana gambor toilet cantikk??

    heheheheeeeee

    saya jeles oke..
    saya tak mungkin ke Vienna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite nak amik gambo.. nak pose depan pintu toilet..
      ....tapi.... encik apek dah jegil mata! hahahha.. takutttt!

      Delete
  9. saya ada ferris wheel tu terlekat di aisbok! tak sangka! tq laling, heheh~

    nape dr singa tak mungkin ke vienna? isk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r most welcome lahling! :D

      .. ha'a.. saya pun moskil... whyyyy??

      Delete
  10. gi vienna pkai mata jek la kite :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe.. jauh di mata.. dekat di hati ;))

      Delete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)