Thursday, March 15, 2012

Tak Sah Pegi Vienna Kalau Tak Ke Stephansdom

A S S A L A M U A L A I K U M


This time kita melawat bangunan yang menjadi centre of attraction kat Vienna ni
sape pegi vienna, kalau tak pegi area ni, memang tak lengkap gitu

Pada saya, building ni.. errr.. looks creeeeepy.. hiihiii..



St Stephen's Cathedral (Stephansdom)
tapak church ni pada asalnya ialah sebuah church yang lain (Romanesque church)
lepas tu, tahun 1258 church yang first tu terbakar
so diorang start bina stephansdom ni pulak - dalam kurun ke-14

even Stephansdom ni pun, dah banyak kali sebenarnya reconstruct
paling hebat masa World War II, dia terbakar lagi masa ada rusuhan jalanan (1945)
banyak jugak area dan aset yang terbakar dan tak dapat diselamatkan

lepas terbakar masa 1945 tu, diorang repair balik building ni
dan akhirnya siap pada tahun 1952


south tower yang paling tinggi, 136.4 meter

ingat saya kata kat sini takde skyscrapper?
sebabnya, kat dalam area old vienna ni, bangunan lain tak boleh dibina lebih tinggi daripada south tower ni

tapi sekarang dah ada Millennium Tower, the tallest building in Vienna
cuma kedudukannya di area baru, dekat New Danube, bukan dalam old Vienna ni
nak tengok buildings baru kat vienna, klik sini
sebab saya sendiri tak sempat cover semua building baru.. hehe
(nampak benoo taksub dengan building lama jer.. ;) )


roof ni panjang dia 110 meter
ditutup dengan menggunakan 230,000 keping tiles yang disusun dalam bentuk zigzag


Saya rasa kat tower yang ni kot (supposed to be the north tower)
yang ada loceng (Pummerin) terbesar di vienna
loceng tu dibuat daripada besi peluru-peluru meriam tinggalan askar-askar Turki
loceng tu pernah jatuh dan bersepai tapi kemudian dibaikpulih semula menggunakan besi yang sama
kalau tak silap, pukul 6 or 7 petang camtu loceng tu start berbunyi
kuat bunyik dia, dari jauh pun boleh dengar

salah satu tower ni jugak satu masa dulu digunakan sebagai anjung tinjau
tinggi kan.. so kalau ada api kat jalan sinun ker, ada perampok ker.. boleh nampak


ni monument kat sebelah belakang building
saya tak sure apa sejarah monument ni


hehe.. see.. tak cukup seram lagi ker?
dengan kesan terbakarnya lagi.. hehe


satu lagi specialnya church ni ialah..
kat sini la berlangsungnya upacara perkahwinan Mozart
dan juga upacara pengebumian beliau


ambik gambar.. konon bila balik nak translate
hmmpph.. korang translate la sendiri yer. :D


kat sini pun ada jer kuda-kuda ni parking
nampak arrow tu? nampak bekas kaler hitam tu?
itu la tempat takungan kalo kuda ni 'membuang hajat'
tapi, ada jer yang jatuh bersepah-sepah atas jalan
busyukkkk!


ini saya snap pagi-pagiiii... 
masa orang vienna berpusu-pusu gi keje,
lori sampah ni pun dah mula menjalankan tugas diorang.
bersih kan lori sampah diorang? kaler striking lagi! ;D


ini stephansdom waktu malam
disimbah dengan cahaya lampu yang berwarna-warni.. cantik
area ni memang very the happening tak kira siang atau malam
encik apek kata, kalau time spring/summer, laaaaagi ramai umatnya

Stephansdom ni still operates as a church
teringin nak masuk, nak panjat tower dia yang ada 343 anak tangga tu, nak tengok view Vienna dari situ
tapi... hehe.. takut!
dah la pakai tudung kan.. ape kes pulak nak tengok masuk church
(walaupun takde niat nak menyeleweng ke ape kan)
so, terpendamlah hasrat di hati



oh yaaa.. senang jer nak pegi sini
naik U-Bahn, turun jer kat Stephanplatz (U1)
kendian, naik tangga yang menghala ke Stephanplatz juga
terus keluar betul-betul kat depan Stephansdom ni


sehingga berjumpa lagi,
next entry saya cerita apa benda yang boleh di explore sekitar Stephansdom ni

stay tune... :))


layan video depan stephansdom yer
15 seken jer ;)

video



.

22 comments:

  1. tengok bangunan tu teringat cerita dracula. Takoooott..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a la kakpah.. hihihi
      sebbaik saya tak terserempak dgn drakula kat sana

      Delete
  2. Laaa... mana host video nya...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. host video malu nak enterprem.. hehe

      Delete
  3. mmg nmpk menakutkan bangunan tu.. tp tetap teringin nak pergi tengok dari dekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      akak tak takut kena tangkap dgn drakula.. lala lala..? hehe

      Delete
  4. Bangunan lama begitulah 'seronok' untuk ditengok dan'dikaji'. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 terpikir, orang yg buat/design, dah pun mati beratus tahun, tapi bangunan peninggalan, tetap jugak utuh tak berkubur

      Delete
  5. - kenapa tak di cat sahaja kesan terbakar tu? Macam sekolah Hogwarts ..hahaha

    - lori sampah kat overseas mmg bersih, dan takde bau..sebab sejuk aku rasa..dulu aku pernah buat kajian pasal lori sampah masa kat sydney..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. - saje.. nak bagi ada sentimental value kot. hehe. dinding dia mana ada guna cat.. tu kan kaler batu asal

      - agak2 kalau kentut kat sana, tak busuk jugak la kan? ahahaha

      Delete
  6. beautiful architecture~
    a Romanesque and Gothic-style masterpiece!

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed!

      (hehe.. tu dia.. bila arkitek berbicara ;) )

      Delete
  7. ohhh viennaaaaa....


    mode berangan saya dah start dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kumpul duit.. after 1 year insyaAllah bole pegi :D

      Delete
  8. klau pencinta khanzah seni
    mgm klu ke luar negara mesti nak tgk biulding
    bkn ape
    sebab history dgn design nya
    mcm aku
    tak dapek nak gi jauh2
    aku suke jln2 ke muzium
    tgk sejarah2 and design or culture sesuatu kaum tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. muzium lurah bilut dah pegi?
      hehehe

      Delete
  9. antik giler bangunan.. jenuh cleaner nak bersihkan habuk2 kat ukiran2 tu .. hihihi..

    kecik beno tong 'pooh' kuda tu.. patut ler jatuh bersepah2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha..
      diorg tak bersihkan la kot habuk tu. hihi

      Delete
  10. Replies
    1. *klik LIKE button

      hehhee.. kannn?? :))

      Delete
  11. alah..mana like button ni???

    bangunan lama2 ni yg sgt2 best nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyakkkk sangat bangunan lama2
      sampaikan bila tengok bangunan moden kat sini, rasa mcm pelik. haha

      Delete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)