Tuesday, March 6, 2012

Vienna : The Hofburg/ Imperial Palace

A S S A L A M U A L A I K U M


Tak habis lagi cerita Vienna
bawak bersabar ye tuan-tuan dan puan-puan
saya sudah bilang, entri Vienna meeeeemang banyak!
;)

Attention : Entri Ini Penuh Gambar


lepas pusing-pusing kat Burgtheater
kitorang menapak ke Hofburg pulak, tak jauh sangat
Vienna city centre ni memang mostly bangunan bersejarah
semuanya diorang preserve dengan baik
even masa kitorang sampai Hofburg pun, diorang tengah repair

tengok map dulu
besar jugak area hofburg ni
masuk building, eh.. ada building lain.. pening jap

nampak tak besi-besi tu?
diorang tengah repair la tu


kudaku lariiii gagah berani!
haih.. tau la hujan.. photographer saya lupa lap lens! ;p


horse carriage banyak area city centre ni
tak tau la sekali naik berapa euro.. kitorang bajet mesti mahal punye
so, tak naik la
kalau tak, boleh feeling ala-ala william n kate.. ;p


jom masuk dalam lagi.. tengok apa ada

For more than seven centuries, the great empire of the Habsburgs was ruled from the Imperial Palace. Today, the Gothic Imperial Chapel, where the Vienna Boys’ Choir performs during High Mass on Sunday, is a remnant of the Imperial Palace during the Middle Ages. [source: here]

hehh.. intai ape tu?


auwww.. seksi la bang! nampak montot!


masuk sana, tembus sini

banyak muzium kat dalam sini
ingat nak masuk salah satu muzium yang ada.. tapi tak sempat


nampak dome hijau tu?
rupa dia belah dalam adalah seperti di gambar bawah..


cantik??
very very very impressive!


kalau malas nak jalan jauh sangat
guna U Bahn, boleh turun kat:
U1, U3 : Stephenplatz
atau
U2, U3 : Volkstheater
ala... pusing-pusing kat situ jugak


kat laluan masuk tu banyak dia display products/souvenirs of vienna


masuk belakang palace tu, ada dia preserve tapak tinggalan sejarah ni
korang translate la sendiri apa dia tulis tu ye ;)


tunnel bawah tanah kot?


again.. masuk sana, tembus sini, eh.. banyaknya building lain!
oleh sebab saya pening dan takut sesat, saya tak re-visit area ni sorang-sorang.. hehe


nah.. kagumilah keindahan dan keunikan architecture zaman dolu kala
abad ke-13 punye architecture ni!


part ni pun dah jadi muzium kalau tak silap
tak ingat muzium apa


ehemmm.. kak.. cover-cover la sikit.. kain terlondeh tu.. ;p 


haaa.. pegang kuat-kuat..
kalau roboh kang, den potong gaji! ;p


Today, the Imperial Palace houses the office of the President of Austria as well as an important congress center and numerous art collections.


sekian


:)               :)




.

24 comments:

  1. sukanya tengok bangunan2 tu.. wah, bangunan dalam bangunan ye.. klu nak jalan sorang, akak pun sure sesat.. he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mulut saya asyik ternganga tgk bangunan kat sini kak
      hehe

      Delete
  2. wahhh kak, sukenye.. unik btl bangunan kt sn.. tp nmpk menyeramkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak seram sebab banyak patung kan
      ada building yg lebih creeeeepy.. hehe

      Delete
  3. lagi banyak lagi best..atleast tak dpt gi dpt tengok pun dah memadai..memang cantik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada rasa mcm dibawa ke vienna?
      :D

      Delete
  4. palace tu menariklah! banyak bata merah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana GB tau banyak bata merah?
      kagum nih.. hehe

      Delete
  5. uii..mengancam le tuan tanah..berrrrdua2an je yek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. berdua saje
      kalau berempat-empat.. bankrup den! eekeke

      Delete
  6. Banyaknya patung yang suka londeh2 kain, kan? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. tula pasal, kakcik
      time jalan, asyik kena tutup mata husband. ekekeke

      Delete
  7. apsal semua patung sexy :p kekekee... memang unik btol bangunan ni kan. diorang memang sayangkan bangunan sejarah, macam kita abes semua nak robohkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorg memang preserve, and still guna bangunan tu
      kita.. kalau tak dirobohkan pun, tinggal la bangunan tu kosong tak guna langsung
      pastu sibuk nak buat bangunan baru.. haihhh

      Delete
  8. masyallahh..stunningg...

    patut visit ni kan.. tapiii..heiiii..tabung tuu yang nak kena padat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. isi padat2 dan besar2 kak yan
      hehe

      Delete
  9. wah..
    dah smpai sini doc..
    cantik sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin first n the last kut sampai sini
      hehe.. cantik, sampai sekarang masih rindu suasana kat sana :)

      Delete
  10. spoil lah gambar ada water droplets! haha

    gambar vontot patung jugak ko ambik..hahaha

    naik lah kereta kuda tu..boleh feeling ala ala puteri raja kawin...aku rasa kos nya 10 Euro, ekekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia bengang.. asal lap, kena hujan.. asal lap, kena hujan lagi. at last dia bior jer.

      aku tergodeeeee dgn vontot seksi dia tu.. pejal mcm vontot anak aku! ahahaha

      10 euro? takde maknanya.. 10 euro tu taraf 10 hengget jer kat sana. ko rasa kalau ada kereta kuda kat kl ni, mau dia charge 10 hengget? hehehe

      Delete
  11. berseni tul dan berseksi sungguh patung patung sekalian tuh..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau la diorg tu bernyawa, mesti diorang malu kan.. ekekkee

      Delete
  12. (Mulut nganga......mata susah nak kedip kedip.....)

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)