Thursday, March 1, 2012

Vienna : Schloss Schonbrunn

A S S A L A M U A L A I K U M


hari ni saya bawak kawan-kawan menjelajah Schloss Schonbrunn ye
ini destinasi pertama kami pada hari ahad 19 feb 2012
[schloss = palace]

dari reumannplatz (U1) kami tukar tren kat karlsplatz
naik line U4 menuju ke schonbrunn
dari station schonbrunn, jalan kaki dalam 500 meter
sampai lah ke perkarangan istana yang begitu gah sekali
dah 316 tahun usia istana ni

boleh baca info lanjut tentang palace tu kat sini

masa kami sampai, still ada sikit lagi snow kat sini
ok la.. merasa la jugak kaki ni pijak real snow kan ;p


ini bahagian depan palace.. luas..
imagine.. dulu-dulu, agaknya kat sini la tempat palace's guards berkawad.. hehe



salah satu fountain kat bahagian depan
air dalam kolam pun beku lagi



pokok-pokok banyak yang diorang trim jadi flat camni


neptune well
ini ialah fountain di inner compound palace
lalu sini dulu sebelum mula memanjat bukit untuk pegi ke Gloriette


maze & labyrinth garden ni kat bahagian tepi inner compound
tutup time winter


dah mula memanjat bukit setinggi 60 meter menuju ke Gloriette
mengah! haha..
tapi ada jugak auntie n uncle yang selamba je jogging turun naik bukit ni.. tercabar raso eh!
yang nampak tu inner compound istana ni



sayupppp mata memandang
ni belah inner compound
kalau time spring/ summer ni mesti lagi cantik giler

inilah dia Gloriette
building ni sekarang dah jadi cafe 


mohabbatein! ;p


yeayyy.. ada snow lagi! ;)

oh ye.. dalam compound palace ni, ada zoo jugak
lupa pulak nak ambik gambar kat zoo. hihi
ada 'palm house' tapi kitorang tak jumpa
elok jer turun bawah balik, hujan pun turun daaaa..


ni belakang gloriette
kolam septik kot.. beku.. hihi!


kat entrance gate ada kedai souvenir
kalau nak beli snow globe, kat kedai ni murah
jangan beli fridge magnet kat sini
nanti saya bagitau mana tempat jual fm murah
:)




sekianlah laporan tentang Schloss Schonbrunn


to be continued..


auf wiedersehen! :))





.





22 comments:

  1. WOW...bestnya...nk ikut, nk ikut.....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ikut? jommm!
      tapi la ni dah balik pun. hihi

      Delete
  2. alaaaa...sayang la labyrinth tu tak bukak!!

    nampak aman damaiiii je. banyak PATI tak situ? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak, bole main nyuruk2 cak2 dgn encik apek kat dalam tu kan.. kekeke

      PATI takde kot. kalo ada pun tak kenal. haha
      PADI ramai! ;)

      Delete
  3. bestnya.. cantik sgt tempat tu.. tgk gambar pun rasa damai sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aman damai sbb kitorg pegi pagi.. orang tak ramai lagi
      by tengahari, ramai tourist yg ikut pakej dah sampai :)

      Delete
  4. Hanie nampak sedikit 'berisi' dalam pakaian tebal tu. Apa2pun pemandangan yang dirakam itu sangat cantik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mau tak berisi.. baju tu dah la tebal, dalam ada lagi 3 lapis.. hihi
      pastu hari2 makan kebab pulak tu.. memang bam bam! ekekeke

      Delete
  5. aitt dari vienna sempat lagi tu singgah delhi.. tak pepasal mohabatein ada kat sini.. kekkeke.. sukaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tula.. tengok daun tu terus teringat mohabbatein

      Delete
  6. gambar last tu romantik seh...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo pegi dgn anak tabley posing camtu.. hehehe

      Delete
  7. cantik nyaaaaaaaaaaaa....meleleh air liur aku tgk view kat situ...
    aku nak start buat part time jual beger lah...boleh kumpul duit beli tiket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom.. aku jadi assistant! hahahah

      Delete
  8. daun mohabaten tu yg xtahan tuh,hahahaha, xmain ais kepal ke sis? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lalu nak kepal.. ais dah kotor
      lgpun takut kang keras tangan.. kekeke

      Delete
  9. hanie kat sana sejuk sangat
    mandi tak?? hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.. mandi la k.ati
      kat hotel ada heater tau.. hihi

      Delete
  10. Dorang takde skyscraper langsong, eh?

    cool!

    ReplyDelete
  11. Memang takde uncle
    Later i tell u why.. hehe

    ReplyDelete
  12. Salam DrHanie;)

    Jumpa blog doc di bloglist HanisAzla dan tertarik dgn entry Vienna.
    Lain betul scenary nya during winter, masa saya pergi 10-22 July 2011 tempoh hari tgh summer :P
    Same goes to me, i had attended workshop dekat IAEA jgk;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. hi :D
      best kan pegi vienna. saya pulak teringin nak tgk vienna time summer.. hehe

      awak keje kat mana? husband saya nak tau sbb endorsement pegi iaea semua dia yg sign :)

      Delete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)