Friday, March 2, 2012

Vienna : Das Wiener Rathaus

The Rathaus is a building in Vienna which serves as the seat both of the mayor and city council of the city of Vienna. The town hall also serves, in personal union, as Governor and Assembly (Landtag) of the State of Vienna, a state with the Austrian federal system.

Numbers and data to City Hall

  • Area: 19 592 square meters
  • Layout: 152 times 127 meters
  • Area: 113,000 square feet
  • Courts: seven
  • Materials: mostly marine algae, calcareous sandstone
  • Costs of construction: about 14 million guilders (equivalent to approximately € 123.5 million - updated 2000)
  • Facilities: 1,575
  • Length of course: about 2.5 kilometers
  • Illuminations: 4,000 bulbs with 40 to 1,000 watts
  • Window: 2,035
  • Flower boxes: about 300
  • Flower sticks: about 2,500
  • Number of events per year: about 800
Hebat kan??

The Rathaus atau The City Hall adalah tempat kedua yang encik apek bawak saya
eh, tak..
dari Schonbrunn kami guna U Bahn semula, interchange kat Karlsplatz (U4)
pastu naik U1, turun di Schwedenplatz untuk lunch makan kebab
dari Schwedenplatz, kami naik tram dan turun dekat dengan area Rathaus ni

 boleh juga naik U Bahn, turun kat Volkstheater
pastu naik tangga yang menghala ke Dr Karl-Renner-Ring
jauh sikit la jalan kaki.. lalu The Parlament dulu
nak turun kat Rathaus pun boleh.. tapi dia keluar kat belakang Rathaus tu.. tak best.. hehe


hujan masa kitorang sampai
Vienna ni lain macam sket.. kalau dah hujan tu, memang melarat sampai ke malam la hujannya
dan windy juga
kalau dah start berangin tu, mak aih, rasa macam nak ribut
angin dia pulak tak satu hala.. so menyorok sebalik bangunan pun tak guna
hehe
ada sekali tu, saya terpaksa beli payung kat kedai souvenir
payung bertulis I Love Vienna, harga 9.95 euro [ = RM 40]
chuiiii.. tak sampai 5 minit dah patah payungnya! huhu~
saya nampak ada payung harga 30 euro.. yang tu kena angin tak patah kot ;)


Rathaus ni dibina antara tahun 1872 dan 1883
tower paling tinggi berukuran 321 kaki

ni kedai kopi depan rathaus ;)


kitorang try jugak cari kot-kot boleh masuk dalam building ni
ataupun ada tangga yang boleh panjat naik ke menara dia
tapi, nan hado.. hehe
bergambar kat tiang koridor jela..
tiang banyak.. boleh main cak-cak.. ;)


kat depan rathaus ni ada open skating rink yang besar
so petang-petang ramai la yang datang ber-ice skating kat sini.. hujan-hujan pun diorang redah
pakkal la saya tak pandai skating, kalau tak, mau juga menerai.. haha


Sebab tak puas hati dengan 'gambar dalam hujan'
hari Khamis 23 feb saya re-visit area ni sorang-sorang
konon nak tembak gambar yang proper sket la.. haha.. layannn

tapi hari khamis tu cloudy
geram, tak dapat background biru!

nampak tak 'kedai kopi' tu
betapa keciknya kalau nak dibandingkan dengan rathaus


skating rink besar.. memang puas hati la




ukiran atas pintu
memang mana-mana pun tak tinggal gambar kepala orang camni
saya tak tau la apa simboliknya


tiangs and lampus sepanjang koridor.. hehe


tingkaps..
mak aih.. nampak klasik dan mewah


ini park sebelah kiri rathaus


jalan tepi rathaus.. bench macam ni baaanyak, sepanjang jalan ada
tempat lepak diorang time summer ni


toilet depan rathaus
hehehe


and lastly, 
layan video masa tengah berjalan menuju Rathaus ;)

video



till then,

chiaoo!! :))




.




16 comments:

  1. rathaus tu bunyik dah mcm rumah tikus pulak. :p

    *

    payung tu takde warranty ke kak. mana aci beli 5 minit dah patah. mahal lak tuh! ahahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kena baca guna bahasa baku.. hehehe

      ala, beli kat kedai sobenir, kompem la takde warranty :(

      Delete
  2. cantiknya.. wah.. beraninya hanie jalan sensorang yer.. klu akak jwbnya ddk kat hotel ajelah.. he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi kalo duduk hotel kak..
      baik gi jalan2.. hehe

      Delete
  3. Replies
    1. jgn la..
      mana tau nanti uitm nak buat meeting kat sana ke, boleh la jalan2 ;)

      Delete
  4. payung sampai RM40? mahalnya...cantik sangat permandangan kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk kita mahal ler
      untuk diorang, itu la yg paling murah.. hehe

      Delete
  5. H4ni3,
    tergeliat geliat lidah nak nyebut nama2 tempat...

    waahh sangat lawa itu tetingkapss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 dulu tergeliat gak, pastu ok.. hehe
      sekarang ni, asyik tersebut jer nama2 tempat tu.. rinduuu.. ;)

      nanti kita buat tingkap rumah camtu nak? ihikss.. glemer!

      Delete
  6. OMG mahalnye rege payung kak!!!!

    ohhhhh kayap saye kalo ke sana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa beli, kalo tak, kuyuppp.. huhu

      tula.. mahal..
      banyak kali telan air liur jer bila tengok barang, sebab tak mampu beli.. heee~

      Delete
  7. best100X..bila la nk smpai kt sini hanie..jeles tgk gambar trutama main cak2 kt balik tiang tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ada rezeki nanti mesti k.nza sampai.
      :))

      Delete
  8. waaaa duhhhh jelesssss nie
    tgk jelahh pic adik nieee
    nak kesana entah dpt entah tidak huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kumpul duit kak..
      tempat mesti-pergi ni.. :D :D

      Delete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)