Wednesday, April 13, 2011

Bali Trip : Day 2

Assalamualaikum
=)


Hai korang
rindu kat saya?
hehehe.. tak sempat nak rindu, dah ada update ek ;)
thanx to encik apek's boss yang berkata kepada beliau
'u subscribe jela internet tu, charge to room's bill, balik nanti claim la'

weeehuuuu!!! so, boleh la saya menompang lagi 10 jari!!
kihkih.. padahal encik apek bukan guna internet sangat pun!


 siapa yang nampak lebih excited?
muka orang yang nak kena pegi meeting kahhh...
atau muka orang yang nak pegi jalan-jalan kahhh..?!
hehe


Tempat pertama saya di bawa ke UC Silver di Tohpati (near Sanur)
tempat pembuatan dan penjualan aksesori silver
cantik wehhhhh... naik silau mata!


ni dalam galeri jualan UC Silver
boleh di ambil gambar bangunannya
tapi tidak boleh ambil gambar barangannya
sebab kat sini design aksesorinya adalah unik dan eksklusif untuk UC Silver sahaja
tapi harganya... hanya boleh dipandang ajelah.. :D


Kemudian saya di bawa ke kilang batik di Batubulan
samalah.. tak jauh beza dengan cara buat batik kat Malaysia


Ini pulak kat Wayan Aryana, Batuan
tempat jual paintings
pelayannya Pak Agus.. boleh mintak diskaun dengan dia
kiranya, nego sampai jadik!


Seterusnya ke Ubud
saya takmo pegi kat tempat banyak monyet tu.. takut punye pasal!
(Monkey Forest Temple)
so saya skip tempat tu.. hehe
dan si Emil telah membawa saya ke tempat yang bisa membuat saya bankrup!
iaitu Ubud Traditional Market
kat sini, sila bargain sebanyak mungkin
boleh nego up to 50% daripada harga asal yang diorang sebut
macam-macam la ada kat sini
kain batik, baju, t-shirt, selipar, aksesori orang pompuan
aromatherapy punye sticks ataupun massage oil, etc

elok jer saya habis shopping kat sini selama sejam,
hujan pun turun! huhu~


So bila sampai kat Tegallalang,
tempat yang ada padi teres ni,
terpaksa la ambik gambar dari dalam kereta je
masih hujan lagi masa sampai kat sini
huhu~ mesti si Emil ni tak mandi pagi ;p
tapi... teres-teres padi tu, memang cantik!!
padi pun tengah nak menguning..


Ini tempat yang paaaaling saya suka hari ni
Kintamani
sejuk tempat ni.. macam kat Genting!
itu ialah Mount Batur.. tingginya 1717m dari aras laut
gambar tak cantik sangat sebab berkabus
tapi kalau tengok dengan mata kepala sendiri..
Subhanallah... Subhanallah... Wooowwww!!
breathtaking!


on the right side.. boleh nampak Lake Batur di kejauhan
kalau tak banyak kabus time ni, sure lagi cantik!


kitorang lunch kat sini
Batur Sari Restaurant
the only restaurant yang serve halal food kat area ni
buffet style.. Rp70,000 per head (food only, tak masuk beverages)
plus 21% gov tax!!
tapi pastu, boleh makan sambil menikmati pemandangan kabus gunung
BEST!!


on the way down, singgah kat BAS agrowisata
tempat proses dan jual kopi luwak
luwak tu nama binatang
dia makan buah kopi, pastu bila luwak tu 'ya qadzial hajat'
diorang proses balik kopi tu
dan menjadi 'the most exotic, rich, smooth and excellent coffee from Bali'
errkk.. idok ler kawan sanggup nak terai! hahaha
lagipun kawan bukan peminat kopi!
(eh, pehal tetiba cakap perak??)

Kat sini area dia di lereng bukit
dari atas, mula-mula diorang tunjuk cara-cara kopi tu diproses
manually ya.. takde guna mesin
lepas biji kopi digoreng, diorang tumbuk guna lesung kayu sampai halus
then turun ke bawah, ada pondok untuk kita try semua jenis kopi, koko dan teh yang ada
minum free, kecuali untuk kopi luwak dan male coffee
tenang, sejuk, nyamannn je suasana kat sini

Lepas minum, kalau nak beli kopi
kedainya kena naik ke atas semula
adoiii.. kalau tak hilang sekilo, tak tau la!


Yang atas tu pintu gerbang masuk ke area Nusa Dua
(yang saya tunjuk gambar yang semalam tu)
nampak kan semua kenderaan ke kiri?
haa.. untuk security check macam gambar sebelah bawah


Saya missed few places disebabkan hujan
antaranya Pura Tirta Empul dan Goa Gajah
kalau singgah pun, tak kuasa lah nak meredah hujan tu


Balik bilik, tengok atas meja ada nanas
balun jelah.. sedap!
tak tau la kena bayo ke tak.. kekeke
pastu melanguk sorang-sorang dalam bilik sampai pukul 9 malam
sebab encik apek and the gang di bawa untuk menikmati cruise dinner kat Benoa Harbor
hukhuk.. sampai hati tak pelawa ai!! ;p


sampai ketemu lagi esok ya
daaaaa....
:)



p/s : si ah chai dah berjangkit sakit mata.. hopefully tak teruk macam amoi kena.. saya pun dah start pedih-pedih jer mata kanan ni... alaaahai.. rindu anak-anak!




.

60 comments:

  1. canti permandangan kat situ ye. bestnya kalau dapat menghirup udara segar kat situ.nampaknya di situ wajah orang yang nak jenjalan lagi excited. ekekek

    ReplyDelete
  2. Kintamani - kita jatuh hati, tapi bilalah kita boleh sampai di sini? ;-)

    ReplyDelete
  3. @Nadiah Sidek
    da lost count la.. hehehe
    baru kali ke-4 kot! :D

    ReplyDelete
  4. @Cik Ina minat Do do Cheng
    ada certain area memang cantik makcik
    tapi kalau di tempat2 biasa, mcm kat kampung2, area dia nampak serabut la jugak
    alhamdulillah, berjaya survive utk hari pertama! hehe

    ReplyDelete
  5. @kakcik
    insyaAllah kakcik, satu hari nanti pasti berpeluang
    ajak la suami kakcik ke sini.. asyik ke sabah aje ;)

    ReplyDelete
  6. wah, selamat la duit bayar tenet yg mahai tu hanie.....

    mmg la muka en apek tu xceria muka si isteri yg g melancong + melencong tu..
    Apa pn seronok tgk gambar tu...hu.hu.hu...tiba2 sedih..bila la si ayah nk bw ibu nie....

    ReplyDelete
  7. Gambar doc pegang cawan tu macam gambar iklan tv.

    nice shot!

    ReplyDelete
  8. Oi! Asyik berjalan je ko ni ye.. :-p

    ReplyDelete
  9. belum minum kopi luwak tu udoh cakap peghok.
    kalo udah telan, gimane pulok?

    *lerr.aku ni ckp bahase ape ni?

    ReplyDelete
  10. subhanallah,sukenye part mkn sambil ngadap gunung tuh..eh samelah kite takot monyet,hik3..
    nenas tu free tuuu..balun kan aje,hahahah

    ReplyDelete
  11. Seronoknyaa dpt jln2 ke Bali.. Cantik pemandangan tuh..sambil2 membeli belah.. :)

    ReplyDelete
  12. haruslah la yang pergi meeting jeles dengan yang pergi jalan2. hehe

    ReplyDelete
  13. Nampak menarik Ubud Traditional Market tu. :)
    Cantik pemandangan bukit tu. Seronoknya Hanie dapat pi sana. :)
    Cian, Ah Chai pula sakit mata yek. Semoga cepat-cepat baik.

    ReplyDelete
  14. ni yang rasa tak sabar nak jejak ke Bali ni...

    ReplyDelete
  15. kopi luwat tu kopi tahi musang tu kan. aduhai. geli maakk :p

    syoknya jalan2..tak kenyit2 mata ke kat kedai silver tu kat cik apek :)

    ReplyDelete
  16. sape amik gambo kt wayan aryana tu?

    *tgk dari gaya bercerita ni mmg sahlah yg bukan pegi meeting tu yang terlebih eksaited. hahahahaa!!! - GB

    ReplyDelete
  17. huargggg.. nak pi bali jgk.. he..he..

    siannya dah berjangkit pula dua2 org tu yer.. harap2 cepat sembuhnya..

    ReplyDelete
  18. Aku lupa nak pesan, bila gi Kintamani ni, just enjoy the view..TAK BERBALOI makan kat Batur Sari tu, mahal & tak sedap (ikut tekak aku dan majority of malaysian tourist la)..tapi kalau kau tak kisah..tak pe lah..

    ReplyDelete
  19. Bulan 6 tahun lepas aku try kopi luwak tu!! ahahahha

    Aku ikut pendapat mufti MUI..Halalan Toyyiban sehhh :)

    ReplyDelete
  20. cantik la Tegallalang & Kintamani tu..

    ReplyDelete
  21. salam akak..

    wow..bestnye..muka org yg xg meeting nampak lg xcited..heheheh

    ReplyDelete
  22. alahai,

    bestnya kak...

    naik la basikal tour bali ala2 eat. pray .love tue..
    ;p

    ReplyDelete
  23. cantik pemandangan kat sana...tapi tak bestlah...jalan2 sorg2.malam2 dating la dgn en apek....lomantik2 gitu..hehehe...

    ReplyDelete
  24. Akak tak penah sampai ke Goa Gajah. Ingat nnt nak p gak..

    ReplyDelete
  25. aku suker gambo tilam tu lah mesti sedap membuta kan

    ReplyDelete
  26. Honeymood sekali eh DrHanie?? ngehehehe... cantik tempat dia... kita tengok gambar pun dah terasa kesejukannya...

    ReplyDelete
  27. Salam kenal,

    interesting.....makcik bookmark dulu, nanti2 boleh baca baru kenal hani lebih dekat ya....insyallah

    ReplyDelete
  28. @NzA
    tula k.nza.. selamat.. selamat.. hehehe
    tunggu budak2 beso sket k.nza, sampai umo boleh kena tinggal, then k.nza honeymoon lagi kat sini.. :D

    ReplyDelete
  29. @Zie
    tungguuu.. banyak lagi tempat best
    nanti make sure hanimun kat sini k.. especially kat nusa dua! :))

    ReplyDelete
  30. @gedek!
    senyuman yg natural kan.. kan..???
    ecehh... :D

    ReplyDelete
  31. @Suhaini
    bukan tiap2 tahun aku dapat jenjalan camni.. sekali skala, bagi can la.. hehehe

    ReplyDelete
  32. @isabelle
    kalau dah telan, mau sakit perut la pulokkk
    hahaha

    ReplyDelete
  33. @mama_umar_maryam
    kalau kat cameron ada tempat camtu kan best.. eh, tapi takmo la.. sebab itu volcano.. hahaha

    ReplyDelete
  34. @Rinna
    scenery kat bali ni memang cantik2
    bagus juga kalau datang.. dpt tgk keindahan ciptaanNya :))

    ReplyDelete
  35. @aliaaroslan
    memang dia jeles.. sbb dia dapat tgk gambarnya saje
    hahaha

    ReplyDelete
  36. @Yati
    alhamdulillah.. kebetulan rezeki dpt datang sini yati..
    mana tau satu hari nanti giliran yati pulak :))

    ReplyDelete
  37. @wahida
    hahaha.. sabar.. sabar..
    tapi nak datang sini, kalau dapat 5-6 hari lagi bagus.. dpt cover semua tempat.. kalau seminggu lagi bagus!

    ReplyDelete
  38. @e.l.i.s.s.m.i.e
    ha'a.. kopi taik musang.. goli kan? ekekeke

    alaa.. masa gi kedai silver tu, encik apek takdeeee :(

    ReplyDelete
  39. @Aspirasi
    kat kedai painting tu, promoter tu la tolong ambikkan
    haha.. belasahh.. janji ada gambo ;)

    ReplyDelete
  40. @Hanis Azla
    cepat kak.. cari travel agent gi bali! hehe

    ReplyDelete
  41. @Daddy Ziyyad
    bab makan aku tak berkira sangat.. lagipun bayar utk aku n driver jer.. kalau ramai2, mau gak berkira.. hahaha
    tapi, memang feeling abes la makan kat situ! ahakss

    ReplyDelete
  42. @norh
    cantik ka??
    memang kagum sangat!

    ReplyDelete
  43. @cikceriacorner
    kalau la ditakdirkan yg meeting itu saya.... oh tidakkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  44. @MasZuber
    nak naik... tapi sensorang, takut seyyy.. huhu~

    ReplyDelete
  45. @HaniCheLat
    wuhuuu.. tungguu
    ada banyak lagi ;)

    ReplyDelete
  46. @ieda
    betul.. betull.. betul...
    sangat la tak syok jalan sensorang kak.. tapi enjoy tetap enjoy.. ekeke

    ReplyDelete
  47. @Yan
    dia kata takde gajah pun kat situ kak yan
    cuma guanya aje yg bentuk mcm gajah
    hehe

    ReplyDelete
  48. @CikLilyPutih
    memang membute tak hengat doniya!!
    satu jer tak bestnya... sejuk bebeno.. aircond takleh adjust temperature lak tu!

    ReplyDelete
  49. @makcikkantin
    salam kenal makcik
    time kasih sudi bookmark
    insyaAllah.. lepas ni nnt boleh berkenalan dgn lebih mesra :))

    ReplyDelete
  50. cantiknya sawah padi
    di lereng tu ...

    teringat waktu sekolah dulu
    belajar pasai tu kan :)

    ReplyDelete
  51. @Ati Masrif
    ha'ah..
    dulu blaja masa geogarfi
    hehe

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)