Friday, April 15, 2011

Bali Trip : Day 3 | Barong and Kris Dance

Assalamualaikum
=)


Mintak maaf la.. takde update semalam
ada ker yang tertunggu-tunggu?
auuw.. terharu ai! =D

Sebenarnya, banyakkkkk sangat nak share kat sini
sampai tak tau nak cerita yang mana dulu
so, instead of summarizing the whole trip in one entry,
saya cuba pecah-pecahkan entri mengikut tempat la ye
kali ni saya tak kira.. biar korang baca sampai lebam mata!
hehehe

Hari ke-3 ni, tempat pertama dituju ialah Barong and Keris Dance
tiket masuk berharga Rp80,000, untuk show selama sejam

Walaupun diorang ada bagi satu pamphlet yang ada jalan cerita pasal tarian ni
tapi, agak memeningkan jugak la jalan ceritanya
saya ingat nak share kat sini.. tapi hilang la pulak kertas tu
mesti orang room service dah buang ni!
korang tengok gambar jela eh


 Ini Barong.. maksudnya harimau


 Ini musicians yang mengiringi persembahan
macam boring jer muka tu bang?!


Tarian oleh 2 wanita ni
kononnya ialah pengikut Dewi Kunti




Kalika is one of Rangda (Giant), he came and asked Sadewa to save him, but then Sadewa reject his request. Later on, these rejections cause a tussle between them, then Kalika transformed him self into a Wild boar. On this race, Sadewa get the victory and Kalika (wild boar) was changed into Birds, but Sadewa still unbeaten. Kalika (wild boar) eventually canged into Rangda (giant) which has an extraordinary magic and Sadewa can not defeat him, he also changed shape to become Barong, then there were a fierce battle between them, but because the magic owned by these two figure, this battle was ended without winner. This eternal battle became a symbol of war between good and evil.  


 Sadewa disorokkan dari kuasa jahat


 Masa ni Sadewa dapat 'kuasa' kot?!
hehe... tak paham la bahasa diorang!


 Sadewa bertarung dengan Kalika


 Kalika bertukar menjadi burung


 pastu tukar pulak jadi babi hutan


 Pastu Sadewa pulak jadi Barong


 Pengikut Barong yang telah disumpah
menyebabkan diorang ingin membunuh diri sendiri menggunakan keris


Yang pakai baju putih camni, diorang panggil Pendeta

Pastu... saya yang bengong!!!
hehehe

Walaupun tak berapa paham..
yela.. kejap jadi babi hutan, kejap jadi burung, kejap jadi ghimau,
tapi saya enjoy la jugak show tu
something new yang kita tak dapat tengok kat Malaysia
dah katanya pegi tempat orang,
kalau tak tengok persembahan kebudayaan/ cara hidup diorang, tak syok la kan
takkan asyik nak bershoppinggggg jer kerjanya
hehe


Ok.. korang pun dah confuse jugak kan?
Nanti saya sambung dengan entri yang tidak mengkonpiuskan korang
hehe... daaaa...




.

28 comments:

  1. em..
    barong
    nes word today..
    hehe

    ReplyDelete
  2. Ada tak rasa terpanggil nak naik atas pentas? Ish... janganlah... :)

    ReplyDelete
  3. Kejap babi hutan, kejap burung, kejap ghimau....

    Macam ni kat Zoo ulu kelang boleh dapat, ni....

    ReplyDelete
  4. he he..abih, shopping keja yg paling best... yg tu la selalu nak kena buat..

    ReplyDelete
  5. barong dance tu akak dah tgk.. until now kecak je akak takut sikit..heee...enjoy nya nanie.

    ReplyDelete
  6. erkk..jadi babi hutan?
    samaaaaakkkkk.
    hahaha

    ReplyDelete
  7. Bestlah baca dua2 post terkini Dr ni..maybe next year company meeting kat sini..so dptlah saya timba serba-sedikit pengetahuan..Dr shopping apa?

    ReplyDelete
  8. kesian diorang kene jadi haiwan2 cenggitu. tak penat ke? hihiks!!

    ReplyDelete
  9. kenapa mcm seram aje akak tgk.. he..he.. akak ni mmg penakut..

    ReplyDelete
  10. seronok kenal tempat orang walaupun x faham apa . kena sumpah kot tu leh bertukar2 tu.macam ultraman pulak.hehehehe

    ReplyDelete
  11. @alien
    saya pun baru tau barong tu ghimo
    hahaha

    ReplyDelete
  12. @kakcik
    ohhh.. tidak sama sekali
    tengok tarian diorg pun, pelik jek
    hehe

    ReplyDelete
  13. @gedek!
    kalo kat zoo ulu klang, tak kalerful camtu uncle :D

    ReplyDelete
  14. @norh
    kalo tiap2 hari buat, bisa bankrup lorrh.. hihi

    ReplyDelete
  15. @Yan
    kak yan cakap camtu, saya pun jadi seremmm nak tgk.. hehe. kita tgk kat youtube jela kan kak

    ReplyDelete
  16. @isabelle
    sebbaik dia tak datang pegang ai!
    hahaha

    ReplyDelete
  17. @HLiza
    boleh.. boleh..
    memang saya nak citer semua kat sini.. hihi..
    tp tak sama kak, debgar/baca citer orang dgn pengalaman sendiri :))

    ReplyDelete
  18. @Yati
    ha'a..
    musykil gak.. ntah tang mana ghimonya ntah

    ReplyDelete
  19. @Hanis Azla
    saya rasa yg kecak tu lagi seram kot
    dah la buat time rembang senja.. huhu

    ReplyDelete
  20. @e.l.i.s.s.m.i.e
    ultraman pun takleh bertukar banyak kali camtu
    ekekekke

    ReplyDelete
  21. akak lagi bengong cz tgk gmbar jerrr....

    ReplyDelete
  22. ahahaha... agak pening di situ. hehe..

    ReplyDelete
  23. mcm pertunjukan dragon je

    tp ni menakutkan jek

    ReplyDelete
  24. @NzA
    hehehe..
    sama2 la kita bengong jap k.nza
    :D

    ReplyDelete
  25. @HaniCheLat
    kena baca sejarah dia betul2 dulu baru boleh paham show ni
    hahaha

    ReplyDelete
  26. @Ati Masrif
    just sit back, relax n enjoy the show..
    kalau nak bagi paham betul2, wat sakit pale jer.. hihi

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)