Thursday, April 28, 2011

Bali Trip : Melia Bali Resort & Spa, Nusa Dua

Assalamualaikum
=))


Punye la dok berjalan sana sini kan
sebenarnya kat hotel ni sendiri pun ada banyak benda boleh explore

Saya cuma sempat round hotel ni hari Jumaat
sehari sebelum saya balik ke Malaysia
;)

Ok.. takyah tulis banyak-banyak
jom saya bawak korang 'ronda' keliling hotel pulak


Dalam bilik (deluxe garden view)

toiletries

katil yang BEST giler

kepala patung atas dressing table

whatttt???? GRO????
phewww.. sebbaik saya ikut encik apek! =P

pintu bathroom.. klasik kan?

bathroom.. standard je macam hotel lain jugak

daybed kat balkoni.. boleh nampak garden belakang bilik


Bilik ni harga dia USD 145 per night
bilik paling murah kat hotel ni
syukur Alhamdulillah..
saya diberi peluang untuk menginap di bilik ni secara percuma
(mahal laa untuk saya.. kalau bayar sendiri.. memang TAK mampu! hihi)



Sekitar Hotel

beso sangat hotel ni.. kena ada map! 

reception counter at the lobby

Puri Bali
(macam dewan terbuka) 

temple kat dalam perkarangan hotel

landscape sebelah belakang, menghala ke swimming pool

ni pun hala ke swimming pool/ beach

ni.. err.. cafe

Sakura... japanese restaurant

landscape cantik lagi.. antara lobi dan swimming pool

swimming pool.. besoo.. kompem tak crowded

errr.. segan nak join diorang yang cekci tu! ahakss

chess set besar.. in between swimming pool and beach bar


Nusa Dua @ Melia Bali beach

salah satu pulau kecik kat Nusa Dua

Pantai Nusa Dua di sebelah kiri

diorang tengah hasut omputeh tu beli barang jualan diorang
sebbaik tak datang kat saya.. macam tau-tau jer saya tak bawak duit! =P

Mount Agung as seen from Nusa Dua beach

sempadan dengan hotel sebelah

menyelinap masuk hotel sebelah - The Laguna Resort & Spa.. heheh 

Yhi Spa.. tengok jelah... USD80 per hour.. pehhh!

kolam bertingkat.. kat bahagian depan hotel

gazebo yang dikatakan 'library'.. ada kolam disebelahnya

area depan.. jalan masuk ke lobi 

ni pun kat garden sebelah depan 

saje nak bagi nampak tulisan Melia Bali.. buat bukti =P

jalan masuk 

patung kat kolam depan lobi.. ooo.. sempat posing bila nampak kamera ye.. hehe

plak perasmian


Overall.. memang best la hotel ni, dan area Nusa Dua ni
payah nak nampak muka Malaysian
hehe.. part tu saya suka!
baru la terasa betul-betul bercuti kat luar Malaysia

Kalau korang ada duit lebih, nak feeling ala-ala honeymoon,
boleh la pilih hotel ni

Masa nak balik, staff dia siap bagi kad (kunci bilik) sebagai souvenir
dan dia kata, kalau next time kita stay kat hotel dia
just let them know, and they will give you special attention
duduk sini, memang terasa dilayan bagai VIP!
heheh..


*  *  *  *  *  *


Lastly..
inilah EMIL KOA yang berjasa sepanjang keberadaan kami di Bali
yang banyak membantu saya, drive saya ke sana-sini
'menjaga' saya daripada serangan monyet-monyet
dan yang sabar melayan karenah saya yang dok demand nak gi situ la.. sini la..
hehehe.. thanks a lot Emil!

Kalau korang nak dapatkan service diorang
boleh contact Pak Isme disini, atau Emil disini



Sekianlah laporan berita yang panjang lebar dari Bali
panjang umur, kita jumpa lagi
Walaupun most of the time saya jalan-jalan sendiri
but this trip will be my most unforgettable vacation, definitely!



Next year, meeting sebegini akan diadakan di Beijing
HARUSkah saya mengekor lagi????
hehehhe...
JOMM..!!! sape nak temankan saya??!
;)





.


37 comments:

  1. Mengapakah agaknya katil itu dikata BEST giler? ;-)

    Memang cantik persekitaran hotel itu melihat dari gambar2 yang dirakam. :)

    ReplyDelete
  2. eh!!!!!trsalah masuk blog ke ni?????blur jap!!!!

    best...best..best....

    suami akak akn brangkat ke beijing xlama lg n dia ada gak ofer ttp skrg mmg xmerasa la nk ikut...hu.hu.hu....alahai anak..anak...kenapakah kamu asyik ada xtvt.........!!!!

    p/s: hanie, blog akak ada virus ke?????camne ek?????

    ReplyDelete
  3. cantiknya kawasan sekitar hotel tu. nyaman je walaupun hanya tgk gmbr

    p/s: nak ikut gi beijing! :p

    ReplyDelete
  4. Boleh bukak entry sub-topic tak?

    Boleh cerita lebih detail apa makna "katil yang BEST giler"

    Lalala...

    ReplyDelete
  5. hehe...kakcik sendiri paham sudah ler...

    cantik semuanya tapi boleh tahan harga

    betui ke di bali semua guna USD ..hanie?

    ReplyDelete
  6. kalau lah ai kawen lelaki kaye, ai pasti terjah setiap tahun!!..hihih..no wonder org ske g bali,memang best rupanya..

    aiyoo,gro pon diorg serve??muaahahaaa

    ReplyDelete
  7. patung itu terbogel kah makan dipakaikan kain pelikat? haha..

    ReplyDelete
  8. hotel2 kat Nusa Dua mmg best, dan besar. Aku dulu pun tak habis explore hotel aku..ekekeke...

    Emil charge berapa ratus ribu sehari?

    ReplyDelete
  9. sangat eksklusif. best betul Dr!

    ReplyDelete
  10. Gunung tu nampak macam floating dari Nusa Dua beach tu. Beautiful! :)
    Wow, kalau ada peluang pergi vacation lagi, pergi je la, Hanie. Nanti anak dah besor, banyak aktiviti sekolah, takde peluang dah. :)

    ReplyDelete
  11. geeeee

    saye sangat jeles kak..

    mau jugeeeee!

    ReplyDelete
  12. bestnya dikkk .. bilik yg cantik permandangan yg cantik .. bilik tuu luas .. cantik .. suke2 ...

    145 usd .. huhuh mahal lah tuu kalau akak punn x mampu :))

    ReplyDelete
  13. Cantiknyaa.. bilik..dan suasana sekitar hotel.. bestnyaa.. :)

    ReplyDelete
  14. @kakcik
    best GILER sebab empuk - sekali baring, kompem melekat takmo bangun.. hahahha

    ReplyDelete
  15. @NzA
    saje tuko.. bagi sejuk mata.. kekkee

    k.nza.. ikut laaa.. tinggal jer budak2 tu.. hihi

    *blog akak dah ok nampaknya :)

    ReplyDelete
  16. @Nadiah Sidek
    nak ikut? jommm..
    tinggalkan budak2 dgn ayah dia. hehehe

    ReplyDelete
  17. @gedek!
    hahahha~

    tak boleh la uncle..
    blog saya ni, ada jugak budak bawah umo yg baca.. lalalalaaa~

    ReplyDelete
  18. @Ati Masrif
    takla..
    kitorang guna rupiah jer

    tapi diorg memang suka kalo kita bagi usd la.. bila convert, nilai dia lagi beso.. sama macam kat vietnam

    ReplyDelete
  19. @Zie
    hahaha
    tula..
    tak tau la what type of GRO yang diorg serve ;)

    ReplyDelete
  20. @kakpah
    hihihi.. kelakar la kakpah ni
    mungkin jugak laa.. patung tu nak tutup aurat.. hihi

    tapi, katanya, kain tu untuk usir anasir2 jahat.. wallahualam..

    ReplyDelete
  21. @Daddy Ziyyad
    Rp350,000

    kira ok la tu kan
    sebab aku ada tanya tour guide lain, dia nak Rp40k

    ReplyDelete
  22. @aliaaroslan
    nanti pi honeymoon kat situ tau! ehehe

    ReplyDelete
  23. @Yati
    cantik kan gunung tu..

    tapi kalo beijing, most of the taxi drivers takleh cakap english.. huhu~ tu yg takut tuu

    ReplyDelete
  24. @bujal X
    pssst.. bujal..
    kenen kenen la kat boss.. ajak diorang buat meeting ker, kursus ker.. kat bali.. :D

    ReplyDelete
  25. @MasZuber
    tips.. sila kawen dengan orang yg kejenya banyak outstation ke luar negara.. kekeke

    ReplyDelete
  26. @ieda
    saya pun kak..
    usd145 tu.. dah dekat rm500 per night..
    kali 5 malam??? hoho.. botak pale!

    ReplyDelete
  27. @en_me
    BESTTTT!!!
    dua ibu jari tangan dan dua ibu jari kaki saya terangkat!! heheh

    ReplyDelete
  28. @Rinna
    memang diorg jaga betul persekitaran hotel ni.. tiap2 hari ada jer gardener bersihkan.. sampaikan gong hiasan pun tiap2 hari diorang kilatkan

    ReplyDelete
  29. Wah jadi duta hotel rupanya.. Maybe oneday leh try area nusadua ni..


    Cantik sangat hotel dan environya kan.

    ReplyDelete
  30. subhanallah,suke sgt tgk gunung tu sis..nk nanges blh x?hahaha
    happy dgn murah rezki sis dpt stay kt sini,siyes bkn calang2 org blh dtg sini..

    ReplyDelete
  31. bestnya spa, mesti bermassage sakan kat sana. amboi real je gambar kat atas kerusi tengah memandang nun di sana. gambar cantik cantik, pakai kamera canggihlah ni.

    ReplyDelete
  32. @Yan
    hehe.. pegi.. pegi..
    kak yan banyak duit, sure bole stay area nih.. kekekke

    gigih tu kak, saya angkut kamera dgn tripod sbb nak shooting sana sini.. hehe

    ReplyDelete
  33. @mama_umar_maryam
    fuhh.. ni betul2 suke ni, sampai tangkap nanges.. hehehe
    alhamdulillah.. moga2 ada lak rezeki zety pasni :)

    ReplyDelete
  34. @Cik Ina minat Do do Cheng
    kamera jer canggih makcik, tukang snapnya tak canggih.. hahaha
    kitorg ber-massage kat luar hotel.. murah sket :D

    ReplyDelete
  35. Encik Apek miting camna nak buat loji nuklear kah??

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)