Wednesday, April 27, 2011

Bali Trip : Day 5 | Uluwatu

Assalamualaikum..
=))


Finally.. lepas 2 kali kensel
dapat jugak saya sampai ke Uluwatu



Ulu bermaksud 'land's end' errr.. penghujung tanah??
macam pelik jer bunyik dia

Watu pulak maknanya Batu


kat sini pun pemandangannya cantik
kalau la saya dapat tengok sunset kat sini..
T__T


Ada satu lagi pura kat sini
Pura Luhur Uluwatu
antara pura yang terpenting/ famous kat Bali
letaknya betul-betul di hujung cenuram yang tinggi


ini pemandangan di sebelah kanan pura
boleh jalan kaki sampai ke hujung sana tu
tapi saya tak larat ahh..


ini pulak pemandangan bahagian dalam pura
kedudukan pura ni dikatakan mampu melindungi Bali daripada roh jahat dari laut


kat sini banyak monyet
diorang kat sini anggap monyet-monyet tu sebagai penjaga pura
tapiiiii... boleh tahan 'nakal' monyet kat sini
ni ambik gambo sebelah dia ni pun, cuak jer rasa!


ni la sebabnya saya kata monyet kat sini nakal
nampak tak tu... dia sudah tarik spek orang, tak tau sape punye
dia siap gigit-gigit kunyah-kunyah lagi spek tu
mula-mula makcik baju biru tu umpan dengan tomato.. tak jalan
umpan lak dengan coklat... pun tak jalan
bila bagi kacang... baru la dia nak pulangkan spek orang tu!

So, tips kat sini
jangan pakai spek, kalau pakai pun, kena hati-hati
pastu jangan pakai subang ke, getah ikat rambut ke, yang terjuntai-juntai
sebab benda tu akan tarik perhatian monyet
kalau bawak beg, make sure jangan ada key chain yang dangling
hatta botol air mineral pun, jangan letak kat poket tepi beg tu

Otherwise, kalo takde benda yang menarik perhatian dia
dia takkan kacau punye

Tapi si Emil awal-awal lagi dah bawak sebatang ranting
sebagai langkah berjaga-jaga
dia dah tau saya takut monyet! hahaha


ni pintu masuk ke Pura Luhur tu


ni pulak cenuram di sebelah kiri pura


kat bawah banyak batu
kalau jatuh, kompem matik nih!


ngengada nak ambik gambar sebelah cliff
masa ni kalau saya melangkah lagi sekaki, kompem jatuh
lepas dah snap, tengok bawah, terus goyang kepala lutut
haha.. padan muka!


yang saya bulatkan tu
tempat diorang perform Kecak Dance
tak sempat la saya tengok
tengok kat utiub jadilah   =D


lagi gambo monyet-monyet nakal
yang bawah sekali tu, monyet malas
makan pun sambil baring!
hehe..





.

48 comments:

  1. kira berani la tu boleh bergambar sebelah monyet :D

    ReplyDelete
  2. Kain kuning kat pinggang tu - fesyen ke atau sebagai 'pas masuk'? :)

    ReplyDelete
  3. mmg pemandangannya amat menikam kalbu...

    ReplyDelete
  4. monyet makan baring~~~~

    *saya terasa~~~

    ReplyDelete
  5. Whoa!

    Gambar laot yang long shot tu siap boleh nampak curve laot / bumi tu... cantek!

    Kenapa gambar atas sekali tu doc tak pakai tali pinggang kuning kat pinggang tu? Gambar2 bawah ada pulak...?

    ReplyDelete
  6. tgk gambar pun dah mengigil kepala lutut.. klu akak rasanya mmg tak sampailah nak berdiri kat tepi tebing tu.. akak gayat.. he..he..

    wah.. kulihat hujau di sini...

    ReplyDelete
  7. kechak dance.. yep been there done that.. sibbaik x jumper doc kanns.. ekeke

    ReplyDelete
  8. @Nadiah Sidek
    kekeke..
    setakat tu jela yg berani..
    nak lagi dekat, takut kena cakar lak

    ReplyDelete
  9. @kakcik
    boleh anggap macam 'pas masuk' jugak la kakcik..
    tanda kita menghormati tempat diorg tu
    kalau pakai skirt pendek ker, short pant ker.. diorang suruh pakai kain

    ReplyDelete
  10. @NzA
    menusuk ke sanubari ek k.nza
    hehe :)

    ReplyDelete
  11. @bujal X
    kenapa nak terasa...

    bujal BUKAN monyet kan?? hehe

    ReplyDelete
  12. kalau ikut teori darwin..mungkin monyet itu akan bertukar jadi manusia satu hari nnti..
    keh3

    ReplyDelete
  13. @gedek!
    kebetulan jer tu uncle.. haha

    oh.. lupa nak citer.. yg ada signboard uluwatu tu kat luar.. lepas bayar tiket, dia bagi kain kuning tu utk ikat kat pinggang.. kalau pakai shorts, dia bagi kain yg beso sket

    ReplyDelete
  14. @Hanis Azla
    hijau.. bagi sejuk mata dan hati.. ekeke

    tula.. saya pun perasan berani je masa tu, padahal penakut n gayat gak.. :D

    ReplyDelete
  15. @fotolumayan
    kalau jumper pun, tak kenal en_me! ahakss

    amvoiii en_me... sempat perli saya yer.. sentap tahu! ;p

    ReplyDelete
  16. @alien
    kalau ikut saiz, mungkin dia jadi baby dulu la.. takleh jadi adult terus
    hehehe

    ReplyDelete
  17. subhanallah cantiknya tempat ni ekk.. ni kalau bawak bebudak jenuh kepung ek takut dgn monyetnya

    ReplyDelete
  18. tak jumpa sorang mamat ber kamera bagak bawak tripod yang juga ke Bali??

    ReplyDelete
  19. aaaaaa,macam gayattt je doc..tingginyaaaaa....

    ReplyDelete
  20. subhanallah...sgt cantik pemandangan...gerammmm je tgk...

    ReplyDelete
  21. gambar yang sebelah cliff tu cantik.berbaloi amik :) seb baik tak jatuh..hehehe

    ReplyDelete
  22. kain kuning kat pinggang tu wajib pakai kalau nak masuk temple kan. hehe

    ReplyDelete
  23. Cantik gambar semua, Hanie. Berani amik gambor tepi cliff ya. Kalau Yati, jauh-jauh je la. Gayat wei...
    Yati ada tag Hanie. Kalau free, buat la ya. Thank you. :)
    http://homemakers-puteri.blogspot.com/2011/04/jawap-tag-ummihanie.html

    ReplyDelete
  24. fuh kalau saya mmg tak berani nak ambik gambar kat tepi tu.. nak langkah longkang pun ngeri inikan punya luas kat depan mata.. maulah pitam..

    ReplyDelete
  25. nasib baik aku dah masuk tempat yg ko bulatkan tu..ekekeke..

    aku mmg rasa nak gi bali lah lagi...nak bawak kamera gabak ni..

    ReplyDelete
  26. siyes klu monyet tu kene ikat pon xbrani nk bergmbr dgn die,hehehe

    ReplyDelete
  27. @Sitisifir10
    silap2 monyet2 tu yg kena kejar dgn budak2
    hihi

    ReplyDelete
  28. @DrSinga
    tak jumpa...
    berselisih kat tengah jalan barangkali
    hehe

    ReplyDelete
  29. @Zie
    kalo gayat, kena jalan diam2 belah dalam tembok dia.. haha

    ReplyDelete
  30. @wahida
    jangan lupa nanti pegi sini jugak tau

    ReplyDelete
  31. @e.l.i.s.s.m.i.e
    kalau jatuh, tak dapat update blog
    hahaha

    ReplyDelete
  32. @gadisBunga
    mana??
    yang kaler kuning tu ek?
    ahakss

    ReplyDelete
  33. @Nia
    ha'ah.. wajib pakai
    ada mamat ostolea tu, dia pegi lilit kat kepala
    kekeke

    ReplyDelete
  34. @Yati
    mula2 pegi dekat tu tak terasa sangat, bila pandang bawah je.. mak aihhhh.. tinggiiiiii

    ReplyDelete
  35. cantik..cantik

    tak ada pula org nk shoot filem kat sini yek ...

    ReplyDelete
  36. cantik2 permandangan kat sini .. ijooooo pastuuu biruuu laut .. pic air menghempas batu tuu nampak damai je .. :)

    pueh ati st2 lah .. kalau ke bali nie kena cari org yg memang pandai selok belok tmpt2 menarik nie kan dik .. kalau tidak rugi kite :)

    pic adik sandar kat batu tuu cantik .. dari atas nampak laut huhuhu

    ReplyDelete
  37. @rATu kEBaYA
    sebab tu saya cepat2 'masuk' balik..
    kalau tak, mau gak pitam tu :D

    ReplyDelete
  38. @Daddy Ziyyad
    pegi jela..

    ko kan banyak duit.. ape ade hal... kekeke

    ReplyDelete
  39. @mama_umar_maryam
    haaaa
    ini lagi penakut drpd saya ni.. kekekke

    ReplyDelete
  40. @Ati Masrif
    ada kottt

    kita jer yg tak tau

    hehehe

    ReplyDelete
  41. @ieda
    kena cari tour guide yg betul2 dah establish la kak
    tapi biasanya tempat2 yg wajib pegi tu, diorg mesti bawak punye :D

    ReplyDelete
  42. Akak memang surrender bila masuk sini. Takut betul dgnmonket2 tu. ada yg ganas gak.. Cukup lah sekali..

    ReplyDelete
  43. macam monyet kat tasik dayang bunting pon kategori perangai camtu. kalau dia tarik subang kita, kita tarik rantai leher dia balik. hihi..

    ReplyDelete
  44. doc sejak baju ko ada aksesori lagi.ekekek, kecek dance , tarian ada seksi tak? makcik harus nengok kat you tube lepas ni. amboi sedapnya ye monyet bermalasan kat situ.

    ReplyDelete
  45. @Yan
    kak yan kena cakar dgn monyet ke dulu?
    hihi

    ReplyDelete
  46. @aliaaroslan
    tasik tu pun ada monyet ek?
    tak penah pegi.. hikhik

    ReplyDelete
  47. @Cik Ina minat Do do Cheng
    aksesori mahal tuuu makcik.. ekekke
    tarian tu memang seksi.. yg lelakinya semua tak berbaju! haha

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)