Tuesday, April 10, 2012

Hundertwasserhaus & KunstHaus Wien

A S S A L A M U A L A I K U M


Hundertwasserhaus merupakan bangunan kediaman persendirian
[so kita boleh tengok dari luar jer.. tak boleh masuk dalam rumah tu]
bangunan ni diilhamkan oleh seorang pelukis
Friedensreich Hundertwasser
memegang konsep/motto:
 "Die gerade Linie ist gottlos!" ("The straight line is godless")


therefore, kita takkan jumpa any straight lines kat bangunan ni
even lantai dia pun tak rata


Untuk ke sini, kitorang ambik U Bahn
turun kat station Rochugasse
keluar kat market mana entah [lupa]
then follow jer signage ke Hundertwasserhaus


Dalam Hundertwasser Village ni ada kedai-kedai souvenirs
dan ada cafe juga
kat sini pun fridge magnet murah
3 for 9.95 euro


{pehal tunjuk lobang idung, bang??}
cantik kan architecture dia.. colourful!
ala-ala rasa macam kat egypt pun ada ;p


bawah tu cafe dan kedai souvenirs
ada tangga naik atas, ada satu kedai jual paintings and arts
tak boleh ambik gambar dalam kedai tu.. siap ada cctv! ;p


Keluar dari Hundertwasserhaus, kitorang nampak poster ni
oo.. ada satu lagi building menarik rupanya
lebih kurang 400 meter dari Hundertwasserhaus


Jalan punya jalan punya jalan..
yeayy.. dah jumpa!
puas hati!
actually boleh naik strassebahn (tram)
tapi sebab takut salah naik tram, so kitorang menapak saje


KunstHaus Wien ni sebenarnya muzium
yang mempamerkan semua hasil karya Hundertwasser, dan artis-artis lain
bangunan ni dulunya ialah kilang perabot
diubahsuai dengan gaya yang berbeza antara tahun 1989 - 1991
dan kerja-kerja ubahsuai diselia oleh Hundertwasser sendiri


kat bangunan ni pun sama
tiada garis lurus
ada satu fountain kat dalam building ni
unik sebab ia dibina menggunakan batu-batu yang dibawa dari seluruh dunia


ni kat sebelah belakang
[abaikan muka minah yang terlebih excited tuh!]


Hundertwasser ni memang suka warna-warna yang terang
dan pokok-pokok yang banyak
kalo time banyak daun ni, cantik kot
takde la nampak scary sangat macam ni ;)


bahagian belakang
ada cafe
tapi tutup.. 
tak dapat la order kopi 'mai secheawan!'
haha!





.

30 comments:

  1. aduhh cantiknyaaaaaaaaaaa
    x terkata akk melihatnyee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalerful n berseri2 kan k.ieda
      :-)

      Delete
  2. salam doktor..memang cantik..unik...terima kasih doktor..kongsi gambar2 yang cantik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik,
      Sharing is caring katanyerr.. Hehe
      Ala.. Takyah la ber-doktor dgn saya, acik.. Hanie jer :-)

      Delete
  3. uniknya senibina bngunan tu semua........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rasa nak cat rumah kaler camtu tak k.nza?
      Ngeeee :-)

      Delete
  4. kelakar tengok bangunannya. macam dalam cerita kartun! :p

    ReplyDelete
  5. 9.95euro tu kalau convert ke RM, boleh tahan juga harganya kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emm.. Emmm..
      Jangan convert! Hehehe

      Delete
  6. unik sgt bangunan kt sn.. indah..


    *ye kak, address yg seksyen 8, bdr bru bangi tu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tourist attractions kat sini
      :D

      Delete
  7. cantik nye tempat nie...
    macam nak pegi je ;)

    ReplyDelete
  8. cik ina tertarik ngan bangunan kat situ, unik.cam panjang je cite percutian kali ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik ina.. Seminggu satu entri
      Tu pasal tak abes2.. Hehe

      Delete
  9. ammvoiii.. jalan sakanns akak doc tewww.. ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini laaa kali ke-satu saya pegi belah europe, tn haji tewww
      Hehe

      Delete
  10. sukanya akak tgk bangunan tu.. tp lagi suka tgk ternch coat hanie tu.. cantik..

    ReplyDelete
  11. sukannya akak tengok bangunan tu.. tp akak lagi suka tengok trench coat hanie tu.. cantik..

    ReplyDelete
  12. hanie, sukaaa sesangat... the building represent my inner self.. heee... somehow rasa connected ngan gambar2 rumah yang sungguh berseni itew.. heee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh...
      Agak2 pasni ada tak hunderwasserhaus kat semenyih?
      Hehehe

      Delete
  13. akak cilok gambar2 rumah tu for personal collection, boleh ehh..

    ReplyDelete
  14. awak biat setting apa ni..
    kaler ala ala vintage

    lawo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha... Kakakkkk..
      Jgn la tanya pasal setting
      Ini setting hantam-sajalah-janji-sedap-mataku-memandang!
      Ekeke

      Delete
    2. aha baru nak tanya. mmc cantik! ni edit komputer ke direct from kemera? nampak vintage gile! santek!

      Delete
  15. ok la. saya rasa kalau satu hari nanit saya sampai vienna ni adalah disebabkan Hundertwasserhaus dan kawasan yang sewaktu dengannya.

    gile impressive!

    nak buat building cenggini kat meleysia? bagi idea nak buat skydeck panjang sikit pun ramai dah bising. huh!

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)