Thursday, May 24, 2012

Eksplorasi Lake Toba : Day 4


Hari ke-4, hari terakhir kami di Wilayah Sumut
(Sumatera Utara)

pandangan hadapan hotal Horison

checking-out at 7.45am

Hotel Horison.. biasa-biasa aja pada saya
mentang-mentang kawasannya sejuk, dalam bilik langsung tiada aircond atau kipas
banyak 'entiti' juga.. hihi.. ada ulat gonggok masuk bilik la, cacing kat dinding bilik air la, ada kumbang la
mujur la kami bermalam satu malam aje

Lepas breakfast yang biasa-biasa aja di hotel
Ridu jemput kami jam 8.15 pagi, terus dibawanya kami ke kebun strawberi-petik-sendiri
Berastagi ni area tanah tinggi, so rasa macam kat Cameron Highlands la lebih kurang

"adik, pilih yang besar-besar!"

"dah.. jom timbang"

sorang 8 bijik.. 16 biji = Rp20,000... lumayan sih!
Cekeyya makan separuh. Minah tu memang hantu buah!
Mungkin lebih bermakna sebab dia yang petik sendiri ;)

tanam strawberi depan rumah jer.. agak-agak nak makan, terus jer petik.. *jeles!

Selesai memetik strawberi, kami di bawa ke gerai-gerai cenderahati
saya tak pasti la itu Pasar Buah yang fofular di Berastagi atau bukan
lupa pulak saya nak bertanya pada Ridu
sempatlah naik kereta kuda keliling kota (kira bayar hutang la sebab kat Vienna dulu tak naik! haha)


sepatutnya Rp30,000. tapi kami bayar extra sikit sebab kesian kat kuda tu kena bawak kami yang berat ni,
especially yang baju biru ;)

"aduh buk, gambar saya tak usah diambil.. rusak nanti gambarnya"

harga kalau nak naik kuda ya

Untuk sampai semula ke Medan, ambil masa lagi lebih kurang 2 jam
itupun perjalanannya santai 
sempat lagi melakukan aktiviti utama ketika berada dalam kereta - tidur!

Tiba di Kota Medan, jalanraya agak macet
katanya kami tiba ketika semua karyawan-karyawan keluar dari kantor untuk makan siang
alahai.. melanguk sajalah sehingga sampai ke destinasi

Cuma dua tempat yang kami tuju di Kota Medan
Pertama, kedai Zulaikha untuk beli kek lapis legit

kek lapis legit original = Rp60,000
kek lapis legit pandan = Rp65,000
harga benda lain tak tau.. dua jenis tu jer yang kami beli :)

Kedua, Pasar Ikan yang tiada ikan
masuk jer pasar ikan, saya terus tuju kedai telekung,
cari telekung sepertimana yang dikirim oleh mak saya ~ bukan telekung biasa
Alhamdulillah, ada satu kedai yang menjualnya
tak sampai setengah jam, kami dah keluar dari pasar ikan.. hehe

telekung berwarna warni, tapi bukan yang itu pilihan hati :)

Kami tiba agak awal di Bandara Polonia
sempatlah repack barang dan makan kat Dunkin' Donut bersama Ridu
sampai masa, kami harus mengucapkan selamat tinggal

Ridu Binsar Hutahean yang berjasa sepanjang keberadaan kami disana

Flight delay setengah jam, dan kami tiba di rumah lewat daripada jangkaan
sampai rumah, jam 10 malam, laparrrrrr... order pizza!

ada hikmahnya juga bila flight delay




.

29 comments:

  1. ada simpan contact number tourist guide tu tak??
    mana lah tau kot2 nanti tergerak ati nak ke sana
    boleh contact dia je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. acu.. boleh cari fb dia kat frenlist saya
      fb page dia pun ada.. kampung tuk-tuk samosir :)

      Delete
  2. lain nho gambar Ridu dengan yang kat fesbuk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. benda yang sama kitorg mention kat dia sejurus selepas kitorang masuk kereta
      dia kata 'baru lepas di shave!'
      kekeke

      Delete
  3. Canti2 telekung yang bergayut2 tu...
    lagi cantik stoberi nan merah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik stroberi di makan manis sekali
      cantik telekung, mak kata tak cukup tutup aurat lagi :)
      nanti saya citer kenapa

      Delete
  4. Replies
    1. a'ah..
      sejuk nyaman macam kat cameron :D

      Delete
  5. ganteng ya pak ridu. ekekeke!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ganteng bangat
      udah 'in relationship' tapi.. ekekeke

      Delete
  6. eh yang menulis pun bukan baju biru gak ker. .boh la yang baju biru muda..heee..

    ni sure naik kuda sambil pejam mata, membayangkan suasana kat vienna.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takla.. baju tu kaler hijau!
      ekekeke

      Delete
  7. waaahhh... seronok nya ke lake toba... dulu pi 25 tahun yg lepas... skrg makin cantik medan tu kan.. rasa nak pi lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 25 tahun?
      lamaaanya tu kak
      pegi la, mana tau dah banyak yg berubah sejak 25 tahun yg lepas :)

      Delete
  8. salam dr.hani..pasar ikan jual telekung?..salah bagi nama tu kan..macam aman rupa telekung nya tu dr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish..'aman' lagi..'mana'he he..

      Delete
    2. ha'ah.. dia kata, dulu-dulu masa zaman belanda, memang tempat tu jual ikan
      tapi pastu jadi mcm area shopping pulak.. ada kedai textile, kedai telekung, kedai baju..

      nanti saya upload gamba telekung tu
      :D

      Delete
  9. seronoknyer...
    lya x pnh smpai sini.. lg dlm malaysia pon x hbis pusing.. jgn kata malaysia.. klo ke kuala terengganu pon jakun..mcm org luar lak..sbb x knl jalan..

    khayra dh besar la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh lya..
      Kalau tganu tu, saya pun tak pegi lagi. Tak penah pegi tgk masjid kristal tu pun.. Huhu

      Ha'a.. Anak dara tu da besa, nak masuk 5 tahun dah. Hehe

      Delete
  10. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    pic last tu mmg tercantik yang ayu lihat...

    bestnya naik kereta kuda....

    ReplyDelete
    Replies
    1. view sunset dari atas :)

      best, tapi kesian pulak kat kuda tu.. hihi

      Delete
  11. syoknya petik strawberry sendiri. dah nak masuk 30 an pokok strawberry x penah jumpa, kesian :p ganteng bangat itu ridu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. x penah jumpa?
      pi cameron cepat! :D

      Delete
  12. camne bentuk kek lapis nyer? lgcun? lg sedap? ;-)

    ReplyDelete
  13. Tanam strawberry depan rumah mcm dalam Special Agent Oso.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyakk.. tak penah la pulak tgk citer tu
      :)

      Delete
  14. baru balik dr Medan semalam :D
    tour dgn Ridu gak..hehe

    ReplyDelete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)