Friday, June 1, 2012

Telekung Untuk Mak


Assalamualaikum


Tersengih sendiri pulak bila baca tajuk
macam tajuk cerpen!
ekekke

Tapi ni takde kena mengena dengan cerpen lah
No sad ending story punye
saya pun takde bakat nak jadi penulis cerpen.. tulis cerita syiok sendiri bolehlah ;)


ini sebenarnya telekung yang mak saya kirim masa ke Medan
mak pesan, 'nanti pegi sana, tak payah belikan mak apa-apa.. kalau jumpa telekung macam ni baru beli'

so sebab tu masa masuk je Pasar Ikan, saya terus tuju kedai telekung
2 kedai pertama, tak ada
kedai ke-3 baru jumpa.. itu pun tinggal 4 helai je
telekung tali empat kot kalau tak silap peniaga tu panggil.. 
sebab ada 4 tali, 2 ikat kat belakang kepala, 2 ikat bawah dagu
so kalau muka kecik pun tak payah alter.. hehe


ini telekung biasa
bezanya... telekung yang mak nak tu, lapisan dalamnya dijahit lebih lebar
kalau telekung biasa, lapisan dalam dia sikit jer kat bahagian kepala

mak kata, next time nak beli telekung, beli yang macam kat atas
bila pakai, tak nampak bayang-bayang tengkuk
(ustaz don kata nanti tak sah! :) ye, mak saya peminat ustaz don!)
kalau nak pakai telekung biasa, kena pakai tudung lain kat sebelah dalam.. leceh la sikit


Harga kat Pasar Ikan, lebih kurang RM75 sepasang
(japanese cotton katanya)
kalau kat sini, RM120 sepasang

so, 2 pasang untuk mak,
2 pasang untuk saya
mak happy, saya pun happy
:)



.

22 comments:

  1. Mmg suka kalau ke Pasar Ikan tu kan. Akak beli yang dipanggil sulam goyang tu.. Sejuk je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk.. sulam goyang tu cemana kak yan?

      Delete
  2. nnti kalau akak p lagi sy nak kirim leh??? nk yg kat pasar ikan ... hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 tahun lagi kot baru pegi lagi!
      hehehe

      Delete
  3. btl la.. ada certain kain telekung nk nmpk tengkuk.. sy pun memilih ckit.. bgusla mak akak..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguih dok ada... hihi
      dia dah plan.. 1 pakai utk terawih.. 1 pakai masa raya
      haha.. alahai mak den!

      Delete
  4. Pasar Ikan ye...take note manalah tahu kot2 taun depan ke ada rezeki nak pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye k.aina.. pasar ikan di medan
      insyaAllah.. akan sampai rezeki tu :))

      Delete
  5. Replies
    1. hehe.. alang2 jumpa, terus beli
      kalau tak jumpa, tak beli jugak kut :D

      Delete
  6. kalau ke sana nanti acu cari Pasar Ikan nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasar ikan ni, orang Malaysia memang wajib pegi, acu
      hehe

      Delete
  7. Ya ampun! aku baca tajuk tadi dah saspen! Macam tajuk drama TV3 yg merebeh rebeh air mata..ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kan??
      aku pun tetiba terasa gitu jugak tadi! ;p

      Delete
  8. MAk kamu minat Ustad Dek, tak...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr.. cuba ustad Dek tu buat rancangan TV dulu.. 15 minit bersama ustad Dek
      kita test power tengok.. ekekke

      Delete
  9. alhamdulillahh
    tentu mak terharu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.. Entahlah..
      Biasa2 jer respons dia.. Ngeee :D

      Delete
  10. tak pernah tau telekung 4 tali tu. nak cari jugak la nanti. tapi, bilanya saya nak ke medan tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tunggu drnotts balik dari korea kut
      Ajak dia shopping skali.. Hehe
      Saya belum cuba pakai lagi. Entah macamana rupanya bila ada tali cerut kat dagu.. ;)

      Delete
  11. ustaz Don ..?

    keliling mata dia memang itam ke sebab celak mekah..?

    hahahah..
    tu pulak yang aku tanya ek..?
    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr..
      ada sorang ex-staf skrg jadi anak murid dia
      nanti kita suruh budak tu belek2 ek? hehe

      Delete

pecah kaca, pecah cermin..
sudah baca, dialu-alukan mengkomen ;)